Covidfall vid gymnasiebyn i Luleå

Ett fåtal elever och personal vid gymnasiebyn i Luleå har drabbats av covid-19. I dagsläget är det inte aktuellt att stänga skolan och övergå till fjärrundervisning.

De enstaka fall av covid-19 som upptäckts vid gymnasiebyn föranleder inte att gå tillbaka till distansundervisning, enligt gymnasiechefen Eva Lindbäck. Ett sådant beslut fattas av skolchefen Maarit Enbuske i samråd med smittskyddet.

De enstaka fall av covid-19 som upptäckts vid gymnasiebyn föranleder inte att gå tillbaka till distansundervisning, enligt gymnasiechefen Eva Lindbäck. Ett sådant beslut fattas av skolchefen Maarit Enbuske i samråd med smittskyddet.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå2020-10-14 09:49

Det var under onsdagen som P4 Norrbotten först kunde berätta om de upptäckta fallen vid gymnasiebyn.

Enligt gymnasiechefen Eva Lindbäck handlar det om både personal och elever, men det ska inte handla om något större utbrott utan vara begränsat till ett fåtal personer. Några av fallen fick skolan kännedom om redan under förra veckan.

Vårdnadshavare har fått information och en påminnelse om att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

I mitten av mars gick gymnasiebyn över till fjärrundervisning för att åter öppna efter sommaren. De nya fallen betyder inte att gymnasiebyn väljer att gå tillbaka till fjärrundervisning igen.

– Vi är inte där ännu, det är tydligt från smittskyddet, säger Eva Lindbäck som under pandemin stått i direktkontakt med smittskyddet för att få råd och stöd.

Skolchefen Maarit Enbuske är den som fattar beslut om skolan måste övergå till fjärrundervisning, i samråd med smittskyddet.

Skolorna kan själva besluta om att ha viss fjärrundervisning. Vid gymnasiebyn finns det några klasser som har fjärrundervisning en dag i veckan för att det helt enkelt ska bli glesare i lokalerna.

– Vi har gjort allt vi kan när vi ska ha elever och personal igång i skolan, säger Eva Lindbäck och nämner några av åtgärderna.

Det handlar exempelvis om ett stort antal handspritautomater, mattor som uppmanar till att hålla avstånd, enkelriktade trappor, öppna klassrum så att trängsel i korridorer kan undvikas, ändringar i scheman så att alla inte börjar samtidigt, utspridda mattider och uppmaningar att inte åka kollektivt.

Råd, stöd och tips från myndigheter, organisationer och andra skolor finns det gott om, enligt Eva Lindbäck.

– Som skolledarna och dess personal jobbat med det här under hösten – det är helt fantastiskt, säger hon.

Om det blir läge med fjärrundervisning kan skolan ställa om med bara någon dags planering. Eva Lindbäck konstaterar att hade pandemin slagit till för bara ett år sedan hade det krävts mycket mer arbete. Nu fanns klasser och grupper redan upplagda i Teams och tekniken var testad.

– Det går snabbt att ställa om till fjärrundervisning om vi tvingas till det, vilket jag hoppas att vi inte kommer att behöva göra. Vi vet att eleverna mår bäst av att få vara i skolan och få sin undervisning här, säger Eva Lindbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!