I kombination med att Region Norrbotten nu beslutat att köpa in läkemedel mot hepatit C hoppas smittskyddsläkare Anders Nystedt på stor effekt.
– Det här är jätteviktiga pusselbitar för att förebygga infektioner och därigenom minska trycket på vården. Den här gruppen drabbas av många olika åkommor och är otroligt vårdkonsumerande, säger Nystedt.
Sprututbytet med den så kallade "lågtröskelmottagningen" ska förläggas till sjukhuset i Piteå. Starten har tidigare sinkats av en konflikt kring finansieringen av ombyggnaden av den tänkta lokalen.
Läs mer: Sprututbyte, var god dröj
Läs mer: De är krititiska till sprututbyte
– Ambitionen med verksamheten är betydligt större än bara ett sprututbyte. Man kan kalla det en genväg till vård för de här personerna. De ska enkelt kunna få hjälp med undersökningar, såromläggning, råd och stöd exempelvis, säger Nystedt, som i fredags tog emot ett klartecken om användning av läkemedel mot hepatit C, blodsmittan som kan ge upphov till bland annat gulsot och svåra leverskador.
– Tack vare några huvudorganisationer som förhandlat med läkemedelsbolagen har man fått ned priserna på de här tidigare väldigt dyra läkemedlen och nu anser landstingen och regionerna i Sverige att vi har råd att behandla patienterna. Mycket glädjande.
Andra åtgärder i länet för att förebygga infektioner:
* Förbättra vaccinationen mot pneumakockinfektioner, som bland annat kan leda till lunginflammation, blodförgiftning och bakteriell hjärnhinneinflammation.
* Införa nättjänst för klamydiaprovtagning.
– Det blir mer diskret och lättare att testa sig på landsbygden, säger Anders Nystedt.