Dåliga rutiner vid höftfrakturer

Det finns inga riktlinjer eller rutiner för att förebygga, upptäcka och behandla benskörhet i Norrbotten. Det konstaterar landstingets revisorer i en kritisk rapport.

Luleå2011-08-27 06:00

Varje år drabbas 18.000 svenskar av höftfraktur. Kostnaden för vård och behandling beräknas till 2,5 miljarder kronor per år. Det betyder att samhället kan spara mycket pengar om man förebygger frakturer.

- Landstinget borde skärpa sina rutiner när det gäller höftfrakturer. Och så borde man skaffa en maskin som kan utföra bentäthetsmätningar - det är extra viktigt för äldre människor.

Det säger Lars Hedberg som är ordförande för landstingets revisorer. Enligt Hedberg skulle en maskin för bentäthetsmätning kunna minska antalet höftledsfrakturer. Tanken är att mätningar kan visa om en person har svag benstomme. Om så är fallet kan personen få medicin för att förebygga frakturer.

Landstingets revisorer har också granskat hur landstinget följer de nationella riktlinjer och rutiner som finns när det gäller höftfrakturer. Granskningen visar på stora brister. Främst gäller det att det inte finns riktlinjer för hur man ska förebygga och behandla benskörhet.

För lite medicin
Revisorerna talar i det sammanhanget om det faktum att benskörhet anses vara den viktigaste orsaken till höftfraktur hos äldre. Samtidigt konstateras att det förekommer en "underförskrivning av läkemedel för att förebygga benskörhet" med andra ord skrivs det ut för lite medicin.

Bland bristerna ingår också att landstinget inte använder en metod och rutiner för att ställa diagnoser när det gäller benskörhet.

Landstingets revisorer har hittat fler brister när det gäller rutiner för höftledsfrakturer. Där ingår att landstinget inte följer de rutiner som gäller registrering till det nationella kvalitetsregistret Rikshöft.

Med det som utgångspunkt konstaterar revisorerna att landstingets ortopedverksamhet inte uppfyller de krav som ingår i landstingets regler och riktlinjer. Det motiveras med att samtliga vårdenheter ska medverka i och använda de register som finns inom respektive verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om