Det var för nio månader sedan som den 80-årige mannen utsatte en gravt dement kvinna för sexuella övergrepp. Händelserna inträffade på ett äldreboende i Luleå.
Men först på tisdagen lämnade kommunen in en så kallad Lex Sara-anmälan, en anmälan om fel som begåtts inom ett äldreboende. Media fick ta del av anmälan direkt efter att socialnämndens arbetsutskott fattat beslut om att lämna in den.
Av rapporten framgår att personal rapporterade om att 80-åringen gjort sexuella närmanden mot en kvinna på samma avdelning. Ansvarig sjuksköterska beslutade då om att ta in extra personal på natten.
I Lex Sara-anmälan konstateras att den 80-årige mannen "upprepade sina närmanden" vid ytterligare tre tillfällen efter det att personalförstärkning skett.
Efter denna fjärde händelse beslutades om bevakning dygnet runt.
- Sedan dess har inget ytterligare hänt, säger Margareta Bladfors Eriksson.
Varken Bladfors Eriksson eller socialchefen Agneta Ekman kunde svara på vilka instruktioner som extrapersonalen fick och eller hur mannen kunde upprepa de sexuella övergreppen ytterligare tre gånger.
Trots att mannen utsatte kvinnan för sexuella övergerepp har han fått bo kvar på äldreboendet. Och gör så fortfarande.
- Mannen har besiktningsrätt till sitt boende och därför har vi inte kunnat flytta på honom. Men nu har vi en lösning på gång som ska tillfredsställa alla parter.
Lex Sara talar om det ansvar som socialtjänsten har . Där ingår att se till att de som vistas på äldreboende ska omhändertas på bästa sätt.
Har ni följt den bestämmelsen?
- Som sagt, vi anser att vi inte kunnat flytta mannen eftersom han har besiktningsrätt till sitt boende, säger Margareta Bladfors Eriksson.
Av Lex Sara-anmälan framgår att både enhetschef och verksamhetschef informerades om händelserna liksom kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska. Ingen av dem gjorde en Lex Sara-anmälan på en gång trots att en sådan ska göras.
Men det påverkar inte socialnämndens ordförande Margareta Bladfors Eriksson, hon har fortsatt förtroende för dem.
På presskonferensen talade också socialchefen Agneta Ekman. Hon anser att ansvaret för det inträffade vilar på "all personal". Hon säger att hon ska initiera en vidareutbildning så att all personal får utbildning i de regler som gäller för Lex Sara. Att rapportera avvikelser.
Men Lex Sara är inte något nytt - regelverket har funnits i många år.
- Det stämmer, det vi kan konstatera är att det inte har fungerat.
Vid presskonferensen deltog flera politiker som Centerns Stefan Tornberg.
- Jag tror att det finns en kultur att inte rapportera fel som begås inom äldreomsorgen. Det måste vi ändra på.
Nu väntar socialförvaltningen på den utredning som Socialstyrelsen ska göra om det här fallet.