Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet presenterar sin överenskommelse om kommunens budget för perioden 2023-2025 vid en pressträff.
– Den här budgeten är en bra start på vårt samarbete, vi har en jättefin samsyn, säger Evelina Rydeker (MP).
Hon framhåller särskilt att klimatplanen mot 2040 ska tydliggöras och följas upp kontinuerligt samt uppdraget att införa avgiftsfri kollektivtrafik för barn sommartid och mer pengar till nyinvesteringar i gång- och cykelvägar.
– Vi är glada att vi kommit överens att vi ska ha en stark välfärd. Vi gör en satsning för kvalitetshöjning och ser över hur vi kan anställa fler lärare i grundskolan, säger Mathias Karvonen (V).
Majoritetens budget innebär 11,28 miljoner till nämnderna under 2023 för att dämpa effekterna av inflationen sedan februari. Kommunstyrelsen får inget extra.
– Hade vi inte gjort det då hade verksamheterna behövt göra effektiviseringar, säger kommunalrådet Carina Sammeli (S).
2023 och 2024 blir konsekvenserna av det nya pensionsavtalet kännbara men 2025 ser det bättre ut, enligt henne.
Det här innebär att kommunens ekonomiska resultat blir ännu sämre än i kommunstabens förslag. 2023 kommer Luleå kommun att göra ett plusresultat på knappt 15,7 miljoner kronor, vilket motsvarar 0,29 procent av skatteintäkter och statsbidrag. Det är långt under kommunens egna överskottsmål på två procent.
Även 2024 kommer Luleå kommun att missa sitt överskottsmål, då resultatet beräknas bli 26,9 miljoner kronor, vilket motsvarar 0,48 procent av skatter och statsbidrag. Carina Sammeli motiverar varför majoriteten vill göra avsteg från överskottsmålet.
– Vi tycker att det är värt det. Vi har inte behövt låna pengar på tre-fyra år och vi har en ganska solid ekonomi.
– Vi ser att det är en tillfällig dipp och vi tycker att det är viktigt att bevara verksamheten och utveckla den, det händer mycket i Luleå. Hade det här varit en långsiktig förändring, då hade vi behövt fundera, säger Carina Sammeli.
2025 kommer Luleå kommun att göra ett resultat på 122 miljoner kronor och nå överskottsmålet.
Kommunen gör några riktade satsningar; som en flyttlots à en miljon kronor om året.
– Vi ser att vi behöver någon slags mottagningsorganisation för de som kommer hit. Den funktionen behöver vi ha här i Luleå, tillsammans med grannkommunerna och näringslivet, säger Carina Sammeli.
Kommunstyrelsen får en miljon kronor extra per år, eftersom den politiska organisationen ska göras om.
– Vi ska titta på mandatstödet. Det andra är att vi vill införa en ny nämnd, motiverar Carina Sammeli.
Socialnämnden och kultur- och fritidsnämnden får vardera en miljon kronor extra per år, utöver kommunstabens budgetförslag. Barn- och utbildningsnämnden får 6,5 miljoner kronor mer per år, för kvalitetshöjning och personalomkostnadstillägg.
Stödet till landsbygden ska permanentas, det handlar om en miljon kronor årligen som stadsbyggnadsnämnden fördelar.
– Miljö- och byggnadsnämnden får en förstärkning, därför att vi har ett ökat antal bygglovsansökningar, säger Carina Sammeli.
Lulebo får i uppdrag att bygga bostäder i byar och på landsbygden. En lång rad utredningsuppdrag ges till förvaltningarna (se faktarutan).
Investeringsbudgeten kompletteras med 2,5 miljoner kronor om året under 2023-2025 för nyinvesteringar i gång- och cykelvägar.
Den 22 november fattar kommunfullmäktige beslut om budgeten.