Arbetet startade redan under måndagen. Reino Raitala är teknisk projektledare för arbetet som beräknas att pågå i två års tid.
– Vi kommer att kontrollera varje gravsten med hjälp av ett digitalt mätinstrument. Om stenen inte är tillräckligt förankrad i marken kommer vi att lägga ned den och kontakta gravrättsinnehavaren, förklarar Reino Raitala.
Bakgrunden till beslutet är att instabila gravstenar betraktas som en arbetsmiljörisk.
Vid en uppmärksammad olycka i oktober 2011 omkom en åttaårig flicka på en kyrkogård i Bollebygd. Flickan skulle hjälpa sin mormor att hitta en särskild gravplats och klämdes ihjäl under ett 150 kilos stenblock.
På tisdagen tog kyrkorådet för Luleå domkyrkoförsamling beslutet att varje gravsten ska kontrolleras.
För griftegården på Örnäset omfattar undersökningen cirka 2.000 gravstenar. Arbetet beräknas att ta ett år. Därefter ska de cirka 3.000 gravplatserna på griftegården i centrala Luleå kontrolleras.
– Egentligen är det gravrättsinnehavarens ansvar att varje gravsten står stadigt, men som huvudman för begravningsverksamheten tar vi ansvar för att denna undersökning blir genomförd, säger kyrkorådets ordförande Margareta Lindbäck.
De äldsta gravstenarna på Örnäset vittnar om problemet. I ett område med gravplatser från 1973 har i princip varje sten lyfts upp och placerats på marken.
Enligt Reino Raitala är problemet störst bland de gravplatser som iordningsställdes före 2004. För Örnäsets del handlar det om cirka 500 stenar.
När en gravsten placeras på marken kommer gravrättsinnehavaren att underrättas via brev att stenen måste åtgärdas innan den sista augusti 2015. I brevet kommer det att finnas med telefonnummer och adresser till företag som kan utföra arbeten.
Hur mycket kommer det att kosta att åtgärda en instabil gravsten?– Det beror förstås på hur stor stenen är och vad som behöver åtgärdas, men det handlar om en kostnad mellan 2.000-4.500 kronor, säger projektledaren Reino Raitala.