Därför lyftes skolbeslutet till nämnden

Skolnedläggningar, var god dröj. Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott tar inget beslut utan lyfter frågan direkt till nämnden.

Emma Engelmark, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Emma Engelmark, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Foto: Nils Johansson

Luleå2019-04-10 14:35

En av anledningarna är att arbetsutskottets (au) möte på onsdagen inföll före sista datum för medborgarna att lämna in synpunkter på sparförslaget, som är 15 april.

– Det är olyckligt att det blivit så och vi tycker det är viktigt att alla vårdnadshavare får chansen att göra sin röst hörd. En annan anledning är att au-mötet inte var öppet för allmänheten. Vidare är inte heller alla partier representerade i au. Vi vill ha full insyn och delaktighet i beslutet, säger ordförande Emma Engelmark (S).

Beslutet tas i stället på buns möte den 24 april. Mötet ska hållas i sessionssalen i stadshuset.

Läs mer: "Kohandla inte om kulturskolan"

Inga yrkanden lades alltså men andre vice ordförande Sana Suljanovic (M) står fast vid partiets linje, att en av de hotade skolorna kan räddas mot att upp till hälften av kulturskolans budget tas in via avgifter.

– Vi har inte ändrat oss där. Men det har kommit in mycket synpunkter och vi vill också invänta barnkonsekvensanalysen. Vi vill ha hela bilden, säger Suljanovic.

Läs mer: Engelmark: "Skolfrågan är en nämndsfråga"

Thomas Söderström (L) är överraskad av scenariot.

– Jag hade förväntat mig ett beslut. Men det är bra att de inväntar mer input från medborgarna, säger han.

Samma åsikt har Arne Nykänen (C) – men hoppet om kursändring är minimalt.

– Tyvärr är allting låst av tilläggsbudgeten som togs i fullmäktige. Det går inte att hitta lösningar som inte är drastiska åtgärder, säger han.

Förslaget innebär att Kyrkbyskolan, Vitåskolan och Klöverträskskolan stängs hösten 2019, att Borgmästarskolan stängs hösten 2020 samt att förskolorna i Ängesbyn, Jämtön och Karlsvik stänger hösten 2019.

Ledamöterna i arbetsutskottet hade också en känslosam diskussion om det hårda tryck som lagts på förvaltningens personal efter att förslaget lades. Allra värst drabbad är skolchefen Maarit Enbuske, som fått ta emot mängder av mejl, telefonsamtal och kommentarer på sociala medier.

– Nivån är under all kritik. Jag vet hur hårt de jobbar och jag ser med egna ögon vad det här gör med personalen. De är professionella och sakkunniga och har gjort allt för att ta fram det bästa förslaget. Jag litar fullt på dem. Ska folk ha åsikter får de komma till oss politiker som ska ta beslutet, säger Emma Engelmark.

Hon får medhåll från oppositionen.

– Hot och hat får inte förekomma. Vi har ställt frågan vad vi kan göra för att hjälpa till. Tyvärr tror jag en del i detta är att allting ska gå så fort, säger Thomas Söderström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om