Därför stinker det i Sunderbyn

Starkare stank än tidigare – och oftare. I vinter har de boende i Sunderbyn och Gammelstad plågats extra mycket av närheten till soptippen.

Vänds. En del i komposteringen är att avfallet vänds. I vinter har stanken från komposteringsanläggningen känts extra mycket för de boende i Sunderbyn och Gammelstad.

Vänds. En del i komposteringen är att avfallet vänds. I vinter har stanken från komposteringsanläggningen känts extra mycket för de boende i Sunderbyn och Gammelstad.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2017-02-06 17:06

Den här insändaren skickade exempelvis signaturen "Sunderbybo" in:

"Hur länge ska vi som bor i Sunderbyn behöva utstå den här stanken? Det har tidigare luktat lite någon enstaka gång men nu stinker det i stort sett varje dag och lukten upplevs starkare än tidigare. Sätta ut kläder på vädring eller öppna ett fönster för frisk luft är inte att tänka på. Har bott på Hammaren i Sunderbyn i 30 år och trivs jättebra. Kan någon ansvarig för soptippen ge ett svar på om vi ska ha det så här i fortsättningen, något måste göras åt denna vidriga stank. Förutom stanken undrar jag också om det är farligt att andas in".

– Vi känner till att det har kommit in synpunkter på lukten den senaste tiden. Men vi har inte gjort något annorlunda mot tidigare, säger Kurt Johansson, grundare av Norrlandsjord och miljö, som sedan hösten 2004 driver kompostanläggningen på uppdrag av Luleå renhållning.

Det är känt att det luktar vid hantering av avfall och särskilt kompostering av matavfall kan vara problematiskt.

Den vanliga soptippen är i stort sett avslutad. Merparten av soporna omlastas och transporteras bort. Exempelvis åker allt brännbart till Boden. Någon kilometer längre bort ligger kompostanläggningen, där allt som sorteras i de bruna tunnorna hamnar. Under processen mot mull syresätts avfallet i täta boxar med membran av gore-tex, läggs ut för eftermognad, vänds och sorteras.

Anledningen till att stanken känts extra mycket i vinter är till stor del vädret, enligt Kurt Johansson.

– När det råder inversion, alltså lågt väder så att den varma luften inte kan stiga, och vinden samtidigt drar mot Sunderbyn så känns doften extra mycket. Dagarna före jul och de senaste veckorna har det varit inversion ofta. Det är mestadels december, januari och februari som det är sådant väder. Vi har funderat på om det går att styra processen efter vädret men det är svårt att förutse och kombinera.

En annan faktor är att Luleåborna de senaste åren blivit sämre på att sortera, anser Johansson.

– Det är plastpåsar med brännbart som slängs i fel tunnor och komposterbart avfall som sorteras i plastpåsar. Plasten gör att syresättningen fungerar sämre och vi tvingas även sortera bort plasten. Vi tar fullt ansvar för det vi håller på med men det vore en bra hjälp om sorteringen blev bättre, säger Kurt Johansson, som garanterar att lukten i sig är ofarlig.

– Vi använder inte några kemikalier. Det är en naturlig nedbrytningsprocess och det är absolut inte farligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om