– Jag kan hålla med om att den här frågan tagit alldeles för lång tid, säger stadsbyggnadschef Helén Wiklund Wårell.
Problemet aktualiserades när Balticgruppen övergav planerna på ett höghus på Folkets hus-tomten. Bolaget hade väntat tre år på en lösning för att kunna uppfylla kommunens krav på parkeringsplatser.
Under samma tid har kommunen utrett bildande av ett parkeringsbolag, som företag kan vända sig till och friköpa sig från parkeringsansvaret i samband med etablering. Bolaget ansvarar för att p-platser tillhandahålls enligt normen.
Ett koncept som Umeå med framgång använt sig av.
Uppdraget gick 2018 till dåvarande vd för Luleå kommunkoncern Roger Danell. Under 2019 togs en konsultrapport fram som bland annat visade att Luleå har en stor potential i parkeringshusen.
– Tyvärr blev arbetet pausat eftersom utredningen av att Lumire skulle ta över VA-verksamheten krävde mycket tid, säger Wiklund Wårell.
I början av 2020 väcktes frågan ur sin dvala igen. Danell, Wiklund Wårell och Maria Nordgren, chef för avdelningen demokrati och samhällsutveckling, åkte på studiebesök till Umeå.
– Därefter var det tänkt att vi skulle åka till Örebro för att få ytterligare input om vilken väg vi ska välja. Det är inte självklart att det behöver handla om en bolagisering utan det kan också lösas i förvaltningsform. Men i samma veva kom coronautbrottet och därefter slutade Roger Danell. Frågan stannade igen.
Nu är dock en ny arbetsgrupp igång med Wiklund Wårell, Nordgren och Danells efterträdare Anneli Sjömark.
– En rapport ska presenteras i december. Därefter ska vägvalet manglas. Det blir en politisk fråga.
Kommunen får även kritik för att arbetet med detaljplaner tar för lång tid. Helén Wiklund Wårell delar inte bilden. Hon hänvisar till en aktuell jämförelse från Sveriges kommuner och regioner (SKR).
– Vi snittar 13 månader för en detaljplan. Det var bara två kommuner som var bättre och de snittar tolv månader. Sedan kan det bli en förväxling, att det uppfattas som att vi startar detaljplanearbetet när vi fått planuppdraget. Det sker inte alltid.
Varför blir det en försening där?
– Det kan bero på att vi får politisk styrning att andra detaljplaner ska prioriterats. Exempelvis har Hertsöfältet krävt mycket resurser. Generellt anser jag att vi är effektiva. Med det inte sagt att vi inte kan bli ännu bättre, säger Helén Wiklund Wårell.