F 21 Old firefighters består av nio mogna män. De flesta av dem har tidigare jobbat som insatsledare vid F 21:s räddningstjänst. Endast en av dem, Christer Lindgren, jobbar i dag kvar på flygflottiljen. De övriga åtta är glada pensionärer.
De är en sektion till F 21: s museum, där det även finns gamla flygplan och annan gammal militär utrusning att beskåda. På sommaren kan besökarna vid museet beundra de gamla räddningsfordonen som de gamla brandmännen repaat upp till orginalskick. Det handlar om fordon som i de allra flesta fall använts vid F 21 och som pensionerats.
– Det började för 15 år sedan då vi fortfarande jobbade. Vi bjöd in några pensionärer och då väcktes funderingar på att man skulle börja ta han om de gamla brandbilarna som fanns kvar, berättar Ulf Johansson, som är gängets språkrör.
Nu träffas de varje tisdag i ett garage ute på F 21. Då Kuriren hälsar på är sju av dem på plats. Ur två högtalare, som är gjorda av gamla jeepdunkar, strömmar det musik av Creedence clearwater revival. Kanske för att överrösta ljudet från en sliprondell, men kanske mer för att sprida god stämning i lokalen.
– Det är roligt och socialt att får träffa gamla jobbarkompisar och meka tillsammans, förklarar Kent Bråborg, som är gängets svetsexpert.
I garaget finns finns de två pågående renoveringsprojekten. Det ena är en gammal husbrandbil, en civil version, som de hittade i Göteborg. Dessutom jobbar de med en gammal Volvo, räddningsbil 918, som användes vid F 21 från 1964 till 1993.
– Den börjar bli färdig. Nu ska den in på blästring och lackering, berättar Ulf Johansson.
I ett annat garage står ett antal fordon på vinterförvaring. Det är de fordon som de repat upp och som sedan ställs upp vid museet då det blir sommar.
– Alla fordonen är körklara och militärregistrerade. Fordonen tillhör också försvarsmakten, berättar Ulf Johansson.
Nu är de inte de enda i Sverige som är intresserade av gamla räddningsfordon. De är med på veteranbilsträffar och varje år arrangeras ett veteranbrandbilsrally runt om i landet. Det brukar vara ett 30-tal fordon som delar. I maj i år träffas de i Trollhätten. Men även om fordonen går att köra, så är det lite väl långt.
– Då tar vi två av fordonen på en trailer och kör dit ner, förklarar Ulf Johansson.
Att få tag på reservdelar till så här gamla fordon kräver mycket jobb. Delar som de inte får tag på, de tillverkar de själva.
– Sedan är det viktigt att det är tidsenlig utrustning. Det handlar om hjälmar, kläder, slangar och annat, påpekar Ulf Johansson.
0920-26 29 34