Det var klockan sex på midsommardagens morgon som larmet kom att det brann i Tyskmagasinen i Karlsvik. Då räddningstjänsten kom till platsen förstod de direkt att de 100 år gamla magasinen inte gick att rädda.
Polisens utredning har visat på att branden var anlagd. Troligen började branden i gaveln på det södra magasinet. Några gärningsmän har dock inte gripits.
Magasinen byggdes för att förvara pappersmassa i. Namnet Tyskmagasinen fick de av att Sverige under andra världskriget lät tyskarna förvara mat och andra förnödenheter där.
Magasinen ägs av Luleå kommun och fram till 1986 stod de tomma. Då fick Malmbanans vänner hyra magasinen för att förvara lok och gamla vagnar. I början av 1990-talet k-märktes byggnaderna.
Det har nu gått sex veckor och uppstädningen har hunnit ganska långt. Men trots eldens härjningar så är allt inte skrot, även om det mesta är förstört.
Hjulaxlar har sorterats upp i långa rader och kan förhoppningsvis användas som reservdelar. Bromsblock tål hög värme och kan också bli framtida reservdelar. I stora högar ligger förvriden metall som bara är järnskrot. I sanden på backen där de två magasinen stod ligger det en massa stora spikar, bultar och annat mindre järnskrot.
– Man ska använda en stor magnet för att plocka upp metallen som ligger kvar i sanden, säger Jan Långström, tågentusiast och sekreterare i Malmbanans vänner.
Det är med blandade känslor som han besöker brandplatsen tillsammans med Kuriren.
– Två känslor. Dels saknaden och dels lite för tusen jävlar att nu ska vi fixa till det här, säger han.
För även om branden givetvis är ett hårt slag mot föreningens hela verksamhet, så tänker de inte ge upp. De är nära att nå en uppgörelse med sitt försäkringsbolag angående ersättningen för det som förstörts. Det fulla värdet, kanske 100 miljoner, kommer de inte att få då de inte hade någon helförsäkring. Premierna hade blivit allt för dyra.
– Vi kommer att få en ersättning som hjälper oss att komma igång igen, säger Jan Långström.
Det som oroar dem allra mest är att de upplevt att kommunen inte verkar vara så intresserade av att bygga upp något nytt magasin, utan vill ha området som ett grönområde. Några beslut finns inte än.
– Antingen att kommunen eller vi själva bygger upp ett mindre magasin där vi kan förvara lok och vagnar och på samma plats. Vi har själva skissat lite på det, säger han.
Andra tågföreningar i landet har erbjudit dem att hyra eller köpa lok och vagnar. De hoppas få upp tre gamla vagnar redan under hösten.
Loken och vagnarna som förstördes vid branden har varit deras främsta inkomstkälla. Med tågen har de kört chartertrafik åt företag och andra.
– Vi kan köra i hela Sverige. Utan de inkomsterna hotas hela vår verksamhet av nedläggning. Då finns det exempelvis inga pengar att driva vårt museum, förklarar Jan Långström.
I anslutning till deras museum i Karlsvik står det ett antal lok och gamla vagnar, men det är huvudsakligen museiföremål. Loken och vagnarna hoppas kunna köpa in och bedriva trafik med måste stå under tak då de inte används.
– Står de ute blir det bara skadegörelse och klotter. Det tar en vecka att sanera 15 minuters klotter, påpekar Jan Långström.
En annan som inte heller gett upp är Marie Wårell, projektledare för dansföreställningen Mångfaldens magasin. De gjorde en föreställning i ett av magasinen förra året och det blir en ny föreställning inom kort, även om magasinet är borta.