De odlar ett hållbart lärande

Gröna fingrar kan vara bra att ha även i skolans värld. Det ska ett nystartat projekt visa.

Gott._Barnen är väldig nyfikna på odlandet och vill väldigt gärna smaka, säger läraren med gröna fingrar Ann-Kristin Isaksson.

Gott._Barnen är väldig nyfikna på odlandet och vill väldigt gärna smaka, säger läraren med gröna fingrar Ann-Kristin Isaksson.

Foto: Elsa Rensfeldt

Luleå2016-05-27 15:39

Det är Hushållningssällskapet och Miljöskolan i Luleå som fått bidrag från kommunens Hälsoråd för att testa en ny modell av skolarbete. Det handlar om odling och det årslånga projektet har fått 100 000. Piloter är två andraklasser på Ängskolan, Hertsön.

Kristina Wikström på Hushållningssällskapet berättar om projektet som drogs igång på fredagen:

– Skolan har köpt in material för odlingen och barnen får nu så och sätta.Det här tänkt att bli en pedagogisk modell där man för in odling i skolarbetet överlag på ett naturligt sätt.. Det är sen tänkt att flera skolor ska följa efter, säger Wikström.

Odlande i skolan betyder inte "bara" att barnen lär sig att producera sin egen mat.

Det här kan man ju överföra på andra ämnen i skolan, inom

Läraren Ann-Kristin Isaksson berättar att barnen är mycket intresserade.

– Barnen är nyfikna och vill gärna smaka på det de odlat. I höst när vi skördat det vi sår nu så ska vi laga till mat av det här på Miljöskolan i Vallen.

Odlande i skolan betyder inte "bara" att barnen lär sig att producera sin egen mat.

– Det här kan man ju överföra på andra ämnen i skolan, inom matten till exempel, Hur många frön satte du-hur många grodde, procent av det och så vidare, säger Ann-Kristin Isaksson.

När Kuriren besökte skolan så sattes purjolök och kryddor och fina blommor. Lilla Agnes Glader gör tummen upp för gröna fingrar:

– Min farmor har jättemycket blommor och jag brukar vara där och hjälpa henne.

Skolans rektor Göran Rönnbäck berättar att han ska "driva" projektet vidare och låta det genomsyra undervisningen med ett rastaktivt lärande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om