Luleå kommunfullmäktige beslutade på måndagen att borga sex miljoner för utökad verksamhet vid tippen i Sunderbyn. Tippen är annars i stort sett avslutad. Sortering och omlastning är huvudsakliga verksamheter i dag.
Men nu ska en del av gamla tippen öppnas för icke miljöfarligt avfall, exempelvis tegel och glas. Dessutom ska en deponi för sulfidjord anläggas i anslutning till området.
Borgensåtagandet säkerställer de skyldigheter som Luleå renhållning har i det miljötillstånd som länsstyrelsen beviljat.
Men Centerpartiets Nils-Olov Lindfors informerade fullmäktige om att beslutet kanske aldrig blir aktuellt.
Som representant för Sunderbyns byamäns samfällighetsförening överklagar han tillsammans med närboende miljötillståndet, som ännu inte vunnit laga kraft.
– Vi är sakägare men har varit ovetande om länsstyrelsens beslut, säger han.
Lindfors anser att den tänkta deponin av sulfidjord blir en miljörisk.
– Den består av svavelföreningar. Sulfidjordarna luktar som ruttna ägg. Eftersom Sunderbyborna redan har nog stort problem med stank från komposteringen bör man nog inte utmana ödet ännu mer.
Lindfors är även kritisk till att kommunen inte behöver göra något tätskikt under deponin.
– Marken i Sunderbyn består redan av svavelhaltiga jordar och grundvattnet har lågt ph-värde. Om det lakas ut ytterligare i grundvattnet så riskerar de närliggande fastigheterna att få sina privata vattentäkter förstörda. Ett andrahandsalternativ kan vara att de får kommunalt vatten.
Luleå renhållnings inställning är att sulfidjordsdeponin inte kommer att lukta eftersom jorden hamnar under vatten.
– Det blir ingen stank. Dessutom består marken i Sunderbyn redan av sulfidjord vilket gör den till ett lämpligt ställe. Grundvattnet påverkas ej. Tidigare kunde man göra pulkabackar och vallar av den här jorden men det får man inte längre. Närmaste sulfidjordsdeponi finns i Umeå och någonstans måste Luleå kommun göra av den jord som frigörs när man bygger, säger Erik Öhrling, vd för Luleå renhållning.
– Stank blir det när man hanterar sulfidjorden, säger Lindfors, som tycker det är märkligt att Luleå kommun vill utöka Sunderbytippen.
– Signalerna tidigare har varit att avveckla tippen helt. Kommunerna i Fyrkanten har, i linje med vad länsstyrelsen vill, strävat efter ett samarbete där det som återstår av sophanteringen skulle hamna på Brännkläppen. Det verkar som att ledningen i kommunen inte vet vad bolagen håller på med.
– Något samarbete med andra kommuner känner jag inte till. Vi sköter Luleås avfallshantering. Renhållningens styrelse är fullt informerad, säger Erik Öhrling.