"Det är väldigt alarmerande"

Samtidigt som de landstingsanställda kräver högre löner, tar landstingen in dyr bemanningspersonal för att täcka upp bristen på sjuksköterskor.
– Men det är bara en kortsiktig lösning, säger Erica Ohlsson, vice ordförande på Vårdbundet Norrbotten.

KRITISKA. Vårdbundet i Norrbotten är starkt kritiska till att landstinget valt att ta in personal från bemanningsföretag. "Det finns saker man kan göra innan dess", säger Erica Ohlsson, vice orförande för Vårdförundet Norrbotten.

KRITISKA. Vårdbundet i Norrbotten är starkt kritiska till att landstinget valt att ta in personal från bemanningsföretag. "Det finns saker man kan göra innan dess", säger Erica Ohlsson, vice orförande för Vårdförundet Norrbotten.

Foto: Roland Lundström

Luleå2014-03-04 08:29

I förra veckan valde Sunderby sjukhus att dra ner antalet vårdplatser på både ortopedin och kirurgin.

Totalt handlade det om en minskning av drygt tjugotal vårdplatser.

– Det är väldigt alarmerande och då har vi inte kommit in i sommaren än, säger Erica Ohlsson, vice ordförande vårdförbundet.

Stöttar inte landstingets beslut

För att täcka upp bristen tar landstinget in personal från bemanningsföretag - något som facket inte stödjer.

– Vi har suttit i förhandlingar med medicin, kirurgi och ortopedin. Där är vi oeniga med arbetsgivaren. Vi anser att det finns andra saker man kan börja med innan man tar in bemanningsföretag.

Till exempel har facket vid flera tillfällen föreslagit att man borde sätta sig ned på de olika enheterna och se över verksamheten.

– Att man sätter sig ner med enhetscheferna och förtroendevalda och går igenom kompetensförsörjning, rekryteringsbehov och pensionsavgångar. För det måste göras på enhetsnivå då det är där kunskapen finns, säger Erica Ohlsson.

Stora löneskillnader

Personalen på Sunderby sjukhus har också reagerat på bemanningsföretagen, inte minst på deras löner.

Enligt landstinget själva är kostnaden för en inhyrd sjuksköterska cirka 590 kronor i timmen under normal arbetstid, samtidigt som medianlönen för en grundutbildad sjuksköterska på landstinget under år 2013 var strax över 26.000 kronor.

Då är det viktigt att komma ihåg att de flesta nyexaminerade sjuksköterskorna på landstinget går in på betydligt lägre löner än så.

– Personalen tycker det är jättejobbigt att det kommer in bemanningspersonal och gör en punktinsats, för ska man bygga en verksamhet måste man ha ett kontinuerligt team, säger Erica Ohlsson på Vårdförbundet.

Facket har så sent som i fredags suttit i förhandlingar med landstinget gällande bristen på nattsjuksköterskor på kirurgin. Detta i samband med att landstinget har erbjudit personal som går in på nätterna 1.200 kronor extra i tillägg i månaden. Men det sa facket nej till.

– Det är ett ensidigt arbetserbjudande. Det vill vi från Vårdförbundet ska ingå i i grundlönen.

Bättre lön i Norge

Det finns många anledningar till sjuksköterskebristen, menar Vårdförbundet. Dåliga löner och sämre kontakt mellan utbildning och landstinget kan vara några orsaker.

– Många väljer att åka till Norge och arbeta eller övergå till att arbeta hos kommunen.

Bara på kommunen kan de anställda få närmare 3.000-6.000 kronor mer i lön i månaden, berättar Erica Ohlsson och menar att sjuksköterskebristen enbart kan hindras från ett håll.

– Därför måste det till en annan tydlighet från politikerna, för det är i slutänden de som bestämmer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om