Det funkar med ekologiskt

Det går att odla grönsaker ekologiskt i Norrbotten. Ekoringen, utanför Luleå, är ett bra exempel. - Det skulle nog gå att odla kommersiellt. Men då måste man ha större arealer än vad vi har här, säger handledaren Gerd Bergström på Ekoringen.

för mycket jobb. En person är för lite för att klara en större grönsaksodling. Foto: Josefin Wiklund

för mycket jobb. En person är för lite för att klara en större grönsaksodling. Foto: Josefin Wiklund

Foto: Josefin Wiklund

LULEÅ2008-07-14 06:00
Livsmedelskunderna blir allt mer medvetna och frågar efter både ekologiska och närproducerade grönsaker när de handlar. Det gör att livsmedelsaffärerna i Norrbotten ropar efter lokalproducerade grönsaker. Men det finns för få odlare i länet. Ingen som vågar satsa i stor skala.På Ekoringen, utanför Luleå, har man visat att det går att odla giftfria grönsaker utan konstgödsel. - I år har vi inte lika stora odlingar som vi hade förra året. När jag är ensam anställd så hinner jag inte med mer än det här, säger Gerd Bergström.Mindre verksamhet
Ekoringen som ligger i Gäddvik, fyra kilometer från Luleå centrum, är en handelsträdgård och ett jordbruk med får. Det startade för tio år sedan som en ideell förening men har under åren förändrats och är i dag en ej vinstutdelande ekonomisk förening. Föreningen består av en trädgård på cirka 6.000 kvadratmeter. Dessutom arrenderar de tio hektar åker och tolv hektar betesmark där fåren vårdar landskapet och ger gödsel till trädgården.Verksamheten är i år mycket mindre än tidigare. Under 15 månader har föreningen drivit ett EU-projekt för att skapa arbete för långtidsarbetslösa, ungdomar och invandrare. Med ekonomiskt bidrag från kommunen har sex personer varit anställda och ett tiotal engagerade i praktik och utbildning. Men i år har de inte fått de bidrag som de sökt från kommunen.Ensam anställd
I år är Gerd Bergström den enda anställda. Tillsammans med tre omgångar feriearbetare på sex till åtta ungdommar har hon sått rödbetor, röd och gul lök, purjolök, dill, persilja, morötter, broccoli, squash, fänkål, sallad, gurka, tomater, physalis och blommor.- Så fort grönsakera blir klara börjar vi sälja dem. Kunderna kan gå i landet och plocka själva eller se på när jag plockar. Det är en helt annan smak på salladen här än den man köper i butik, säger Gerd Bergström.Tanken har varit att Ekoringen skulle bli självförsörjande på grönsaker. Men än har man inte kommit riktigt dit. Enligt Gerd Bergström är det lite för mycket jobb för en person. Det skulle behövas fler anställda eller riktiga jordbruksmaskiner för att få ekonomi på en sådan här grönsaksodling.- Folk ropar efter ekologiska lokalproducerade grönsaker och är beredd att betala lite extra för att få tag på dem. Men för att driva det ekonomiskt skulle man behöva samarbeta med någon som har riktiga jordbruksmaskiner. I så fall tror jag nog att det skulle gå att leva på grönsaksodling här uppe, säger Gerd Bergström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om