Inte bara gungor, rutschbana och sandlåda. Den moderna lekplatsen innehåller mycket mer och i Luleå pågår en utveckling mot mer mångfald och variation på området.
– Vi vill utveckla lekmiljöer på allmän plats. Det handlar om kvalitet, säkerhet och lekglädje, säger kommunens parkchef Michael Öhman.
Kommunen har tagit fram riktlinjer för hur lekplatserna ska vara och där finns även insikten om att barns mentala, fysiska och sociala utveckling gagnas av lek och rörelse. I planen betonas även att lekplatserna ska vara tillgängliga – både för alla men även till sin lokalisering. En mötesplats helt enkelt.
Förutom alla olika typer av lekplatser skapas nu även aktivitetsplatser, en lekplats "för alla åldrar". En sådan finns redan längs Hälsans stig ("Blodomloppet") och den tros allmänt vara en träningsstation för äldre i det fria.
Men så är det inte menar Michael Öhman.
– Nej, inte riktigt. Snarare för åldrarna noll till hundra. Men visst, det finns goda möjligheter även för äldre att öva motorik och balans där, säger han.
Ett medborgarförslag har lett till att kommunfullmäktige bestämt att det ska skapas en stor lekpark i Luleå, en lekpark typ den som finns på Pite havsbad. Parkavdelningen sneglar här på Oscarsvarv i centrum som lämplig plats för den etableringen.
– En aktivitetspark är mer än bara en lekplats. Vi jobbar just nu med den, säger Öhman.
Annars är det Björkskatan som står först på tur för en ny lekplats. Här talas det temapark i likhet med Lulsundets nya lekpark. Temaparker är också en trend i dag.
– Ja, på Lulsundet är temat skogen. Och vi planerar lekplatser med teman som sagor, skepp och teknik, berättar Öhman.
Säkerheten höjs genom årliga besiktningar och en plan för underhåll.
– Det behövs i dag med all skadegörelse och klotter som finns, säger Öhman.
Kommunen vill även hitta partners att samverka med när det gäller de mindre lekplatser som finns knutna till bostadsområden.
– Gärna i form av en gemensamhetsanläggning som sköts av de boende, säger Michael Öhman.