DistansvÄrd en vÀxande bransch

VÄrdcentralen Norrahamn (PraktikertjÀnst) har de högsta kostnaderna för nÀtlÀkare och distansvÄrd i LuleÄ.

Stadsbor har ofta lÀttare att ta till sig nya sÀtt att söka vÄrd.

Stadsbor har ofta lÀttare att ta till sig nya sÀtt att söka vÄrd.

Foto: PÀr BÀckström

LuleÄ2019-11-26 05:00

– Vi har överlag en patientgrupp som Ă€r sjukare Ă€n snittet i lĂ€net, förklarar Urban Mikko, verksamhetschef pĂ„ VĂ„rdcentralen Norrahamn som har mĂ„nga av de boende i LuleĂ„ och kranskommunerna listade för vĂ„rd.

– Förklaringen Ă€r nog att stadsbor Ă€r snabbare pĂ„ att ta till sig nya möjligheter.

Urban Mikko skulle hellre se att listade patienter sökte sig till sin hÀlso- eller vÄrdcentral.

– Vad mĂ„nga patienter nog inte insett, Ă€r att kontakterna med nĂ€tbolagen direkt gĂ„r ut över den vĂ„rd som den fysiska vĂ„rdcentralen kan erbjuda. Det finns ett omfattande ifrĂ„gasĂ€ttande frĂ„n alla hĂ„ll inom vĂ„rden gĂ€llande nyttan av distansvĂ„rd via vĂ„rdbolag i andra lĂ€n. 

– Det finns inga belĂ€gg för att externa nĂ€tlĂ€kare avlastar den ordinarie vĂ„rden, dĂ€remot medför det kostnader och sannolikt ett ökat vĂ„rdsökande, sĂ€ger Mikko.

Henrik Kangro, medicinsk chef pĂ„ nĂ€tlĂ€karbolaget Min Doktor, Ă€r av annan Ă„sikt. 

NÀtlÀkaren kostar hÀlsocentralen 500 kronor medan ett fysiskt besök pÄ hÀlsocentralen kostar 1 800, pÄpekar han.

– FarhĂ„gan om överkonsumtion Ă€r förstĂ„elig, men hörs alltmer sĂ€llan. Antalet lĂ€karbesök inom primĂ€rvĂ„rden har inte ökat utan tvĂ€rtom minskat under senare Ă„r, Ă€ven nĂ€r man rĂ€knar in de digitala lĂ€karbesöken.

Henrik Kangro sÀger att företaget vill samarbeta med den offentliga vÄrden.

– I stĂ€llet för att köa i onödan till vĂ„rdcentraler, jourcentraler och ibland Ă€ven akutmottagningar kan vĂ€ldigt mĂ„nga patienter fĂ„ hjĂ€lp digitalt, dygnet runt. Det frigör plats till de mĂ€nniskor som verkligen behöver det fysiska vĂ„rdbesöket.

Urban Mikko och hans kollegor pÄ Norrahamn Àr oroade över utvecklingen. Han befarar att deras kostnader för nÀtlÀkare kommer att uppgÄ till uppemot 800 000 kronor nÀr Äret Àr slut.

– Det motsvarar flera heltidstjĂ€nster hos oss. Vi hoppas att den summan sjunker för 2020, men bĂ€var för att den ska öka.

De nordliga regionerna Ă€r de dĂ€r fĂ€rst personer tar kontakt med nĂ€tlĂ€kare. 

– InvĂ„narna i de regionerna fĂ„r svara pĂ„ hur nöjda de Ă€r, men jag kan konstatera att Norrbotten och VĂ€sterbotten Ă€r de tvĂ„ regioner dĂ€r lĂ€gst andel instĂ€mmer med pĂ„stĂ„endet ”Jag har tillgĂ„ng till den hĂ€lso- och sjukvĂ„rd jag behöver”, sĂ€ger Kangro.

PÄ senare tid har Min doktor drivit en rikstÀckande reklamkampanj, som gÄtt Àven i LuleÄomrÄdet.

– Men den Ă€r kanske sĂ€rskilt angelĂ€gen i Norrbotten, sĂ€ger Henrik Kangro och syftar pĂ„ undersökningen om tillgĂ„ng till vĂ„rd.

Henrik Kangro, Min Doktor :IstÀllet för att köa i onödan till vÄrdcentraler, jourcentraler och ibland Àven akutmottagningar kan vÀldigt mÄnga patienter fÄ hjÀlp digitalt, dygnet runt.
Henrik Kangro, Min Doktor :IstÀllet för att köa i onödan till vÄrdcentraler, jourcentraler och ibland Àven akutmottagningar kan vÀldigt mÄnga patienter fÄ hjÀlp digitalt, dygnet runt.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!