Djuplodande miljöarbete

Östersjöns havsbotten är döende. Syrebristen breder ut sig och kryper nu till och med in mot kusterna. Med ett undantag: Bottenviken.

PROVER BEHANDLAS. Chatarina Karlsson tillsätter olika kemikalier i vattenproverna, för att halterna av till exempel syre lättare ska kunna avläsas.

PROVER BEHANDLAS. Chatarina Karlsson tillsätter olika kemikalier i vattenproverna, för att halterna av till exempel syre lättare ska kunna avläsas.

Foto: Lotta Sandhammar

Luleå2011-09-09 06:00

- Där har vi hittat de allra bästa syrenivåerna över tid, säger Daniel Conley, professor i geo- och ekosystemvetenskaper vid Lunds universitet.

Östersjön och Bottenviken är under ständig observation. I området norr om Umeå tas vatten- och bottenprover vid ett tiotal expeditioner varje år. Vattenmyndigheten betalar, och mätningarna utförs av Umeå marina forskningscentrum, som lånar ett fartyg av Kustbevakningen.

Bottenviken mår bra
Häromdagen samlade forskarna in prover utanför Brändön, en av flera mätpunkter längs kusten. Bland annat kontrolleras siktdjup, halterna av näringsämnen, pH-värde, bakteriehalt och mängden plankton i vattnet.

Resultaten brukar ungefär vara desamma varje gång: Bottenviken mår bra.

Det finns flera förklaringar till det. Den främsta orsaken är att det helt enkelt bor färre människor här än längre söderut.

- Tvättmedel och diskmedel och egentligen allt vi sysslar med skapar utsläpp i form av närsalter, som till exempel fosfor och kväve, säger marinbiolog Chatarina Karlsson.

Dessa ämnen ger näring åt plankton och när de konsumerar syre uppstår syrebrist och havsbotten kan dö.

Älvarna bidrar också till en frisk kust genom att helt enkelt skölja ut miljögifterna längre ut till havs, där de inte blir lika koncentrerade.

I norra delen av Sverige slipper vi dessutom den smutsiga luften från södra Europa, som helt enkelt inte når fram.

Men visst har också Bottenviken sina svagheter, enligt Chatarina Karlsson.

- Det finns för höga halter av dioxin i fisken och botten innehåller en del zink och arsenik, så man måste vara försiktig vid muddring.

Var kommer det ifrån?

- Mycket av det kommer från träbehandling förr i tiden och från industrierna innan man började rena utsläppen.

Forskarna har också studerat hur djurlivet på havsbotten förändras över tid. En typ av gråsugga försvann helt under en period, men har nu börjat dyka upp igen.

- Och så kommer det nya arter med fartygens ballastvatten, till exempel har vi fått en ny sorts havsborstmask, säger marinbiolog Johanna Crona.

När forskarna är klara med provtagningen börjar analysarbetet direkt i laboratoriet ombord.

- Förutom planktonhalterna, för dem ägnar jag hela vintern åt att studera, säger Johanna Crona.

Umeå marina forskningscentrum (UMF)

UMF är en del av Umeå universitet och jobbar i hela Bottenviken. Basen finns i Norrbyn, fyra mil söder om Umeå. UMF:s viktigaste uppdrag är att främja marin forskning i området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om