Det har gått tre år sedan Patrik Lundmark dog ute på Likskär. År som givetvis läker sår samtidigt som ingenting blir sig likt igen.
När det är dags för rättegång tvingas Maria Lundmark, 39, under tre dagar ta del av händelseförlopp, tekniska data, förklaringar och bortförklaringar.
Vid ett par tillfällen under den första dagens förhandlingar kommer verkligheten i fatt henne och då tåras ögonen igen. Det har de gjort vid många, många tillfällen de senaste åren.
Avslut
Samtidigt ser hon rättegången som ett avslut på en svår tid.
Det förklarar hon för Kurirens utsände i en paus.
- Det är bra om de kommer fram till hur det har gått till, så att ingen annan drabbas. Det får inte hända igen, säger Maria Lundmark.
Hon förklarar sedan att hennes make var mycket noggrann på arbetet och tog aldrig några risker.
- Han var jätteförsiktig. Han skulle aldrig ha utsatt sig för en risk. Det vet jag, säger Maria Lundmark.
Patrik Lundmarks kollega vid olyckstillfället berättar om några mardrömslika ögonblick. Han hade precis börjat montera en detalj nere på stolpen när det small uppe där Lundmark arbetade.
Fick inget svar
- Han föll som bakåt och tappade hjälmen. Jag ropade till honom men jag fick inget svar, säger kollegan om sekunderna som förändrade hans liv.
Efter att kollegan kontaktat sin chef, Olov Enbom, började han klättra upp i stolpen.
- När jag var i höjd med Patriks fötter, då smäller det igen. Då vågar jag inte gå upp högre i stolpen utan jag håller honom mot stolpen och väntar på hjälp, säger kollegan.
Ledningen på avstånd
Han berättar sedan att Patrik Lundmark gav ifrån sig livstecken mellan den första och andra strömstöten. Men någon direkt kontakt fick han inte.
- Efter den första smällen frågade jag honom något men jag får inget svar.
Kollegan är helt säker på att högspänningsledningen fanns på säkerhetsavstånd när arbetet började. Varför det gick som det gick vet han inte.
- Man har väl vridit och vänt på alla möjliga scenarier. Men jag vet inte varför det hände.
Chefen för Enboms Alltjänst, Olov Enbom, inspekterade arbetsplatsen några timmar före olyckan. Då var högspänningsledningen på tryggt avstånd, menar han.
- Om det hade sett ut som det gjorde efter olyckan, då hade vi låtit bli att gå upp, säger Olov Enbom.
Vattenfall, Luleå Energi och Enboms Alltjänst bestred ansvar för olyckan via sina advokater när rättegången inleddes (se artikel nedan).