Dragkamp om eleverna inom en snar framtid
Tre till fem kommunala skolor i Luleå läggs ner. Som mest kan 2.800 elever och 240 lärare försvinna från kommunala grundskolan och gymnasieskolan. Nya gymnasiebyn blir för stor.Hur ska det pareras?- Vi måste vara mycket flexibla, säger skolchefen Sture Bryggman.
Ombyggnader av lokaler
Tjänstemän och politiker behöver vara på tårna för att framöver ständigt följa ny verklighet. Likaså innebär anpassningar till nya förhållanden ombyggnader av lokaler.
Att det blir färre elever i Luleå kommun överhuvud taget, och då även färre lärare, beror på lägre födelsetal i vissa årgångar.
Att elever dessutom hastigt lämnar kommunala skolan för att gå någon av friskolorna spär på bortfallet i kommunförvaltningens skolor.
Snabba kast
En följd av ständigt ny verklighet blir att elever och föräldrar får räkna med snabba kast i fråga om var barnen ska gå i skolan.
- Det handlar om en stor strukturomvandling, du måste byta skola och det är inte riktigt trevligt. Vi behöver bra kommunikationer med friskolorna så att vi kan planera optimalt, säger skolchefen Sture Bryggman.
Ovanpå det ska gymnasieelever framöver fritt kunna välja utbildningsort inom Fyrkanten. Vem vinner, vem förlorar? Vad ska man göra av utbildningarna? Skolchefen Sture Bryggman ger exempel på förändringar i Fyrkantssamarbetet genom att Boden blir utbildningsort för fordonsprogrammet.
Så här är förutsättningarna 2005-2010 i Luleå kommun, såvitt kan bedömas:
Antalet elever i grundskolan bedöms sjunka med 1.000 personer, som följd av mindre årskullar. Upp emot 90 lärare väntas bli över. En utredning som blir klar inom kort ska peka ut tre grundskolor som bör läggas ner av de som finns i Bergnäset, Gammelstad-Sunderbyn och Notviken-Tuna. Inga byaskolor ska bort.
Personal blir över
Därtill kan etableringen av friskolor innebära att ytterligare 800 elever byter från kommunal skola till friskola. Bedömningen är osäker. Personal blir över i kommunala skolan men kan fångas upp av friskolor. Som följd av fler friskolor kan ytterligare två grundskolor i kommunen behöva läggas ner.
Sture Bryggman konstaterar att friskolor på små orter vanligtvis startas som svar på nedläggning av kommunal skola. På större orter styr business.
- I Luleå verkar det finnas stort intresse för skalbolag att hitta objekt som ger kapital. De ser mer till aktieutdelningen, säger Sture Bryggman.
Lägre födelsetal
Föräldrar i Luleå som placerar barnen i friskola gör det främst för att det blir nära till skolan. Inte för pedagogiken, uppfattar han.
Utöver friskolor som finns i grundskolan tror han att Norrskenet och Alnour går igång. Fler än så ansöker, men marknaden är inte hur stor som helst.
Nya gymnasiebyn är gjord för 3.000 elever. Om några år kan det vara 1.000 färre och 90 lärare kan bli över. Det blev lägre födelsetal än väntat och friskolor utmanar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!