I dag går grillen bra igen. 2024 gjorde företaget en vinst på 237 000 kronor och det ser ut att gå ännu bättre i år.
Strax innan Kuriren kom hade Tomas Nilsson pratat med hantverkarna som ska komma och bygga en helt ny uteservering för att få plats med fler kunder i sommar.
JV-grillen satsar. Men det var ganska nyss som hela företaget, som pappa Per-Ivar Nilsson en gång köpte 1989, höll på att glida familjen ur händerna.
Tuffa år under pandemin med minusresultat och ett bra anbud från en köpare gjorde att familjen bestämde sig för att sälja Järnvägsgrillen för ett par år sedan.
– Vi var på väg härifrån. Brorsan (Joakim Nilsson) ville sälja och jag började ha egna planer på att göra något helt annat. Men då hoppade köparen av kvällen innan och vi har ännu inte riktigt fått förklaring varför, men något satte stopp på köparens planer.
Köparen drog sig ur tolv timmar innan avtalen skulle skrivas på.
Då stannade JV-grillen i familjens ägo.
Och i maj förra året blev det Tomas tur att kliva in som delägare när han och sambon Linn Karlander köpte ut Joakim och Per-Ivar Nilsson.
– Men jag försöker värva tillbaka brorsan, vi pratade om det senast i dag, säger Tomas med ett skratt.
Köpet hade aldrig blivit av om det inte vore för Linn.
– Jag tycker att det är en fin grej att ha i arv. Mitt mål är att kunna ha något att lämna till barnen, annars hade jag inte varit intresserad av det, säger hon.
Tomas Nilsson, 43, har sprungit runt på JV-grillen under i stort sett hela sitt liv.
– Jag har jobbat här sedan jag var 11 år. 32 år har jag jobbat här utan att göra något annat i livet, säger han och fortsätter:
– Det var svårt när jag väl skulle lämna. Det var tungt. Så det blev ändå en glädje att försäljningen inte blev av, för mig var det nog det bästa som kunde hända. Jag hör hemma här.
Nu är Tomas äldsta son 11 år.
– Han har redan surrat om att han vill ta över sen, så det här kommer nog stanna i familjen nu.
Det går bra nu, hur har ni gjort vinst igen?
– Färre anställda och fler arbetstimmar. Det är ett jäkla hårt jobb det handlar om, säger Tomas Nilsson som hoppas kunna heltidsanställa fler på grillen som i dag har två heltidsanställda och tre timanställda.
Om ni skulle servera lite mindre pommes skulle ni kunna göra större marginal?
– Haha, nej det ska alltid vara stora portioner här så att man blir mätt.