Droppar från Avan
Här är dropparna från Avan. Andra letar efter olja under jord, i Avan odlas den fram under solen. - Det kan bli mycket av det här, säger Tommy Andersson, en av producenterna av rybsolja.
odlade vi över 1,5 hektar och i år omkring 9 hektar. Du tröskar rybsen och den behöver vara torr innan vi pressar den till olja. I teorin kan vi få ut 2.700 kilo olja ur det vi odlat i år. Men arbetet tar mycket tid, säger Tommy Andersson.Ovanligt
Duon Andersson-Hammargrens produktion av olja hör till de verkliga undantagen i de nordligare trakterna av landet. Vid försöksgården i Öjebyn finns liknande verksamhet. Däremot är det inte ovanligt i den här delen av landet med odling av raps åt kor.Rybsoljan kan användas vid matlagning och inte minst kan den användas i sallad. Produkten från Avan har inte marknadsförts.- Fast det ringer folk. Företag kan vilja ge bort presenter.
Oljan intresserar också gourmet-restauranger och storkök, säger Tommy Andersson.Det skulle gå att behandla oljan till drivmedel, REM-raps-diesel, men det är inte aktuellt. Rester från rybsen går att äta, kanske som müsli, och resterna går även att elda, berättar Tommy Andersson.Kan bli mer
Grunden till odlingen av rybs kommer sig av bildandet av
energiodlarföreningen i Norrbotten. Skulle Andersson och Hammargrens produktion av rybsolja falla väl ut, ge ett bra netto och bli en nischprodukt, kan tillverkningen utökas kraftigt, förutspår Tommy Andersson. Då behöver i så fall mark från andra markägare tas i anspråk.På en halv hektar i Avan
odlas lin. Det är ett test som Signar Hammargren gett sig in på. Linolja har i gamla tider använts på trä och i målarfärg kan linolja finnas.Till helgen väntar Höslaget i Ava, där resultatet av odlingarna i byn förevisas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!