Efter larmet – kräver skärpta hygienrutiner

Superbakterierna chockökar i Norrbotten. Smittskyddsläkaren liknar situationen vid när hiv-epidemin kom på 1980-talet och vill se att hygienrutinerna skärps.

SOM HIV-EPIDEMIN. Anders Nystedt vill se liknande hygienrutiner inom vården som när hiv-epidemin kom på 1980-talet. Detta för att sätta stopp för spridningen av multiresistenta bakterier inom vården.

SOM HIV-EPIDEMIN. Anders Nystedt vill se liknande hygienrutiner inom vården som när hiv-epidemin kom på 1980-talet. Detta för att sätta stopp för spridningen av multiresistenta bakterier inom vården.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2017-02-03 09:37

– En del av spridningen sker på sjukhus och det får fan inte vara så att man ska bli smittad av vården. Det börjar bli dags att vi räknar alla patienter i vårdsituationer som bärare av multiresistenta bakterier och ser till att vi höjer nivån på hygienrutinerna, säger Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Han fortsätter:

– Jag är så gammal så jag minns hur det gick till när hiv-larmet. Frågan då var hur man skulle veta om det var en blodsmitta. Lösningen var enkel. Man behandlade allt blod som om det var smittat vilket i stort sett stoppade all spridning inom vården.

Läs mer: Chockökning av superbakterier

Smittskyddsenhetens årsstatistik för 2016 visar att antalet fall med flera olika multiresistenta bakterier ökar stort.

– Dels har ökningen att göra med de ökade flyktingströmmarna. I samband med hälsoundersökningen screenar vi alla migranter. Men det handlar även om en ökning bland etablerade svenskar som drar på sig bakterierna vid utlandsresor till exempelvis Thailand.

Helt överraskad över den stora ökningen är Nystedt inte.

– Nej, vi vet ju att länder som Iran, Irak och Syrien varit frikostiga med antibiotika. Även i Sydeuropa är situationen liknande. Överdödligheten för fall med resistenta bakterier handlar om 10 000-tals personer bara i USA och Europa. Det är egentligen bara i Norden som vi lyckats hålla emot bra.

Den som benämns ESBL orsakar stora problem i samband med exempelvis urinvägsinfektioner och njurbäckeninfektioner medan MRSA orsakar svåra infektioner i sår och bölder, och exempelvis är ett stort problem för patienter med proteser.

– Problemet blir extra stort när man inte vet att bakterien är resistent. Då tappar man flera dagar i behandlingen. Sedan är det naturligtvis ogynnsamt både för vården och patienterna att man tvingas ta till tuffare och tuffare antibiotika.

Användandet av antibiotika ökade i Norrbotten 2016, tvärt emot trenden i övriga Sverige.

Anders Nystedt hoppas att Region Norrbotten ska ta till krafttag inom en snar framtid.

– Det oroar mig att man har en så avvaktande inställning till detta, både inom regionledningen och vården. Vi har lyckats hålla problemen på armlängds avstånd hittills men det kommer inte vara så mycket länge till.

0920-263017

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om