Åtalspunkten "Hets mot folkgrupp" syftar till brott som: "Att offentligt sprida uttalanden som hotar eller är nedsättande om en grupp av personer, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning. Något som enligt praxis kan ge högst upp till två års fängelse, men i de få fall som lett till åtal sällan lett till denna påföljd.
– Min uppgift, som förundersökningsledare, är att utreda om det begåtts något brott tillsammans med polismyndigheten i samband med utställningen, säger Moa Ejnestrand.
Hon sticker inte under stol med att just denna polisanmälning hamnar långt ned på prioriteringslistan.
– Vi har många fler, mer akuta brott att utreda, inte minst brott som rör unga, säger hon.
Därför kan hon inte heller ge någon information vad gäller ett eventuellt åtal.
Bakgrunden till polisanmälan är en av målningarna i utställningen "Meän Meän Sápmelaš" där Eva Kvist, verksamhetsledare för Svenska tornedalingarnas riksförbund, finns avporträtterad sittande på en ren i den tornedalska folkdräkten.
– Det var styrelsen som tog beslutet att polisanmäla. Det känns bra att minoriteten tornedalingar, lantalaiset och kväner ges en chans till upprättelse i och med att detta utreds polisiärt, säger Eva Kvist.
Hon hade sett målningen på bild innan anmälan gjordes onsdagen efter vernissagen, i början på mars, och menar förvisso att en stor del av utställningen kritiserar svenska statens behandling av den samiska minoriteten.
– Men just den målningen är en tydlig missaktning mot vår minoritet, som har en svagare politiskt ställning än den samiska. Jag var inte ens född när konflikten mellan familjen Sunna, enskilda markägare och länsstyrelsens började. Jag visst inte ens vem konstnären Anders Sunna var, säger hon.
Konstnären Anders Sunna har å sin sida svårt att förstå hur en målning ryckts ur sitt sammanhang blivit polisanmäld. Han menar att han gestaltat sin egen familjs sanningskommission i en konstnärlig berättelse i hela konsthallen.
– Jag är själv tornedaling och same. Uppvuxen med en pappa som talade meänkieli. Det är mitt arv som jag vill berätta om. Lever vi en demokrati, eller inte? Och i så fall, vilka berättelser och frågeställningar får se dagens ljus?
Han hade själv gärna sett en diskussion med tornedalingarnas riksorganisation i stället för att bli polisanmäld för hets mot folkgrupp och förtal.
– Jag lyfter frågor om svenska statens systemfel i konsten, men kritiserar också koncessionsrenskötseln som jag menar måste ses över. Att samer skulle tvingas ta hand om andras renar utan betalning, nej det var och är fel. Min familj har i över 50 år författat skriftlig kritik mot politiken. Nu tar vi nya vägar.
Karin Erixon, konstnärlig ledare för konsthallen i Luleå, vill inte göra ett formellt uttalande innan institutionen fått ta del av anmälningen, men beklagar att utställningen väckt olustkänslor hos en del av konstpubliken.
– Jag har aldrig varit med om att en konstutställning blivit polisanmäld. Det är djupt olyckligt men också oväntat. Vi visste att Anders Sunna alltid väcker reaktioner med sin konst, men att utställningen skulle bli polisanmäld såg jag inte komma.