Eget bolag är bäst
Metallfacket vid Ferruform har valt sida i affären MAN-Scania.- Vi ser helst att Scania är eget bolag, säger klubbordförande Heino Wahter.
Det förra bet inte och aktiekursen ligger i sådant läge att övertalning med pengar enbart torde kunna ske genom att lägga till ytterligare ett stort antal euro på budet. I så fall en affär på i runda tal 100 miljarder svenska kronor.
Ferruforms VD Peter Björk ligger lågt.
- Jag har inga som helst synpunkter. Vi får se vad det blir. När vi vet kan vi säga mer.
IF Metalls ordförande vid Ferruform, Heino Wahter, har funderat på följderna av en affär.
- Hittills så är Scania mer lönsamt än MAN och klarar sig bra som det är. Vi tror det är det bästa, att Scania är eget bolag. Jag har heller inte sett någon riktig information om vilka fördelarna skulle vara med att gå ihop, säger han.
Vad händer om ni likväl ställs mot motsvarande tillverkning på annat håll?
- Vi är så pass effektiva att vi kan klara det. Men det kan gå politik i det. Det såg vi i fallet Trollhättan, där det handlade om Saab och ägaren GM, säger Heino Wahter.
Rådande trend
Johan Johansson, universitetet i Luleå, har arbetat på avdelningen industriell organisation och följt Ferruform samt underleverantörer till Ferruform.
Han ger beskrivningen av en rådande trend där fordonstillverkare minimerar antalet underleverantörer. På de som är kvar har kraven ökat enormt. De ska klara hela system, inte bara att leverera enstaka detaljer. Det är mer komplext och leverantörerna ska klara större volymer.
En av de större ägarna i MAN uppges vara en tysk delstat. Då är vi inne på regionala överväganden. Ska de ta grejerna hundra mil norrifrån eller hundra mil söderifrån? Underleverantörerna till Ferruform och Ferruform själv måste vara bäst, resonerar Johan Johansson.
Ska de anställda vara oroliga?
- Facket har så långt resonerat ungefär så här att ägarna till Scania är att lita på, säger Johan Johansson.
Fast med mer pengar i skålen kan det svänga. Så här blir då schemat, enligt Johan Johansson.
- Blir det affär så att MAN köper Scania behöver ju det finansieras, och de står sig ju ganska väl med Wall Street. Det traditionella sättet är att efteråt snabbt försöka komma ner i skuldnivå. De enheter man själv äger som är överlappande får man sälja och får då en intäkt. Om inte de kan säljas stängs enheterna. Sedan kommer vi till underleverantörerna och där blir det frågan om vilka som är bäst. Blir det affär jämförs Ferruform med andra enheter i Scania och MAN. Det finns alltså en risk men jag vill inte göra folk oroliga i onödan, säger Johan Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!