Ekologisk skolmat åter under lupp
Fler närproducerade och ekologiska livsmedel till skolmaten. Allt enligt ett förslag som ska utredas vidare. Skolmåltider kräver utökad budget.
VISIONÄR. Kocken Sven-Åke Bruhn lägger stor vikt vid tillagningen av skolmaten. "Barn ska precis som vuxna ha mat som smakar gott", säger han. I bakgrunden syns Doris Olli, skolmåltidsbiträde, som delar hans uppfattning.
Foto: Andreas Wälitalo
I Luleå kommun uppgår andelen ekologiska livsmedel till tio procent och det är framförallt mejeriprodukter så som mjölk och fil som köps in, allt enligt ett politiskt beslut. Om all mjölk och fil samt köttfärs skulle vara ekologisk innebär det en merkostad på över 600.000 kronor per år. Oklar definition
Vidare visar utredningen att när det kommer till närproducerade livsmedel så är definitionen oklar. En del avser svenska livsmedel och andra de som är tillverkade i den egna kommunen, för Luleå kommuns del handlar det om en omkrets av 25 mil. I dagsläget finns anbud på vissa närproducerade livsmedel däribland från Nyhlén och Hugosson, Norrmejerier och Wikströms potatis i Sunderbyn. Kocken på Porsöskolan, Sven-Åke Bruhn, välkomnar förslaget. - Jag hävdar att man ska ta tag i produkter i närheten, det blir både kortare transporter och bra kvalité. Dessutom vet man var produkterna kommer ifrån, det har varit många incidenter på sista tiden med dålig djurhållning vilket är vedervärdigt. Att ta från närområdet ger mer kontroll, menar han. I dagsläget vet han inte alltid varifrån alla produkter kommer. Skolmåltider skickar ut recept med färdiga beställningsnummer på varorna som ska köpas in. Smakar maten bättre om kvalitén är bättre? - Ja, det kan jag väl tänka mig, dåliga råvaror påverkar smaken. Nu har vi inga dåliga råvaror i dag, men frågan är vad de innehåller. Näringsvärdet eller om det skulle innehålla bekämpningsmedel exempelvis står aldrig deklarerat, säger Sven-Åke Bruhn. Skolpolitikernas ordförande, Ingrid Norberg, säger att allt hänger på budgetprognosen, om de skulle få eventuella tillskott i skolans kassa. Även de pedagogiska måltiderna ska utredas liksom om det ska finnas två lunchrätter.
Merkostnader
Ekologisk mjölk: Kostar 1,15 kronor per liter mer än vanlig mjölk vilket innebär en merkostnad på 345.000 kronor per år. Uppskattningsvis köps 300.000 liter mjölk per år.
Ekologisk filmjölk: Merkostnad på 1.84 kronor per liter vilket innebär 40.000 kronor per år. Uppskattningsvis köps cirka 22.000 liter per år.
Köttfärs: Enligt dagens anbud en merkostnad på 15.65 kronor per kilo, per år cirka 234.750 kronor. Inköp cirka 15 ton per år.
Källa: Luleå kommun