Mikael Hugosson på Nyléns & Hugosson är mycket nöjd med det kontrakt som företaget tecknat med landstinget. Där ingår leverans av ekologiskt nötkött och ekologisk mjölk till sjukhusen i Sunderbyn och Piteå.
Till det kommer leveranser till Grans naturbruk i Kalix och till landstingshusets personalmatsal.
- Vi kunde vara med i upphandlingen tack vare att landstinget delat upp sin upphandling i 27 varukorgar. Tidigare gjordes all upphandling i ett stycke och då kunde bara stora grossister lägga bud, säger Hugosson.
Han säger att företagets åtagande kommer att locka fler jordbrukare i länet att ställa om till ekologiskt jordbruk.
- Vi betalar mer för ekologiskt odlade produkter så det blir lönsamt att ställa om jordbruket, säger Hugosson.
Det är första gången som Norrbottens läns landsting gör en upphandling av ekologiska produkter.
Göran Wallo, chef för division Service, säger att det blivit möjligt efter att man delade in upphandlingen i flera varukorgar.
- Tack vare uppdelningen kan små lokala producenter delta i upphandlingen. Och det är glädjande att vi nu kan erbjuda våra patienter och personal ekologiska produkter som är närproducerade, säger han.
Att sjukhusen i Sunderbyn och Piteå blir först ut är ingen slump eftersom landstinget svarar för matleveranserna. De övriga sjukhusen i länet får sin mat från respektive kommun.
- Vi räknar med att även kommunerna kommer att teckna liknande avtal som vi gjort och då kommer också sjukhusen i Kiruna, Gällivare och Kalix att få ekologiska produkter, säger Göran
Wallo.