Ekomjölken rÀddningen
Ekologisk mjölk Àr bonden Nils-Olov Rehnmans rÀddning. - Det ger ett mervÀrde, konstaterar han.
GRĂNA KOSSOR. Trots att fodret till kor som producerar ekologisk mjölk Ă€r dyrare liksom att andra regler för ladugĂ„rden gĂ€ller som innebĂ€r omstĂ€llningskostnader sĂ„ lönar det sig för mjölkbonden Nils-Olov Rehnman i Ale.Foto: Linda Wikström
Foto: Linda Wikström
I Norrbotten produceras ekologisk mjölk Ă€ven pĂ„ Grans i Ăjebyn, i Kalix och pĂ„ tvĂ„ gĂ„rdar i Haparanda. Ett tillĂ€gg pĂ„ 1.30 kronor litern utgĂ„r. - Men dĂ„ har vi ocksĂ„ lite högre kostnader. Men det gĂ„r klart bĂ€ttre nu Ă€n innan tycker jag, sĂ€ger Nils-Olov Rehnman. Att det blir högre kostnader beror pĂ„ att djuren mĂ„ste ha proteinfoder samt ekologiskt foder. Nils-Olov Rehman uppger att allt de Ă€ter Ă€r dyrare. - Jag har odlat lite spannmĂ„l sjĂ€lv, men jag köper fortfarande in mycket. Proteinfoder har jag inte odlat Ă€nnu dĂ„ det Ă€r ganska svĂ„rt att göra det hĂ€r uppe, men jag planerar att genomföra det om nĂ„gra Ă„r. Andra regler
För ekologiska mjölkbönder gÀller Àven andra regler i ladugÄrden och det kostar att stÀlla om, bland annat finns vissa krav pÄ djurens komfort. Men det handlar ocksÄ om hur bonden fÄr korna att mjölka. Nils-Olov Rehnman förklarar att den som producerar ekologiskt mjölk inte fÄr ge korna lika mycket kraftfoder. - Kruxet Àr att fÄ dem att mjölka, alla detaljer mÄste fungera.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!