Många svenskar får titta djup i plånböckerna när inflationen slår i taket. En verklighet som också börjar infinna sig för de olika pizzeriorna i Luleå.
– Köttfärsen som vi köper in kostade förra året 40 kronor per kilo. I dag är det priset 80. Samma summa gäller också för osten vi använder till pizzorna. Många saker har dubblerats i pris, till och med pizzakartongerna ha ökat, säger Ali Alizad Fazel på Palma Restaurang & Pizzeria.
Palma är inte den enda restaurangen som fått höjda inköpspriser.
– De flesta varor ökar, vi inhandlar för ungefär 30 000 varje vecka just nu. Vi måste då höja våra priser, det finns inget annat vi kan göra, säger Mohsen Rezai, chef på Bergvikens grill och pizzeria.
Förutom varorna är också elen en stor kostnad för pizzabagarna.
– Tidigare hade vi en elräkning på 6 000, idag har vi passerat över 10 000, säger han.
Det tuffa ekonomiska läget har gjort att pizzeriorna har haft svårt att locka till sig kunder.
– Under pandemitiderna tappade vi en del kunder, men jag tror inte det specifikt berodde på våra prisökningar utan att privatekonomin för många blivit tuffare, säger Ali Alizad Fazel.
Hur mycket har ni höjt priserna på era pizzor?
– Under de senaste tio åren har vi ökat priset med tio kronor, men pressen att öka igen blir större, vi har inget val, säger Ali Alizad Fazel.
Samtidigt finns en rädsla hos många restauranger att ett ytterligare kundtapp kommer ske om man fortsätter prisökningen.
– Jag tror inte vi kommer ändra kostnaden på nytt i vinter, men vi får se. Vi kommer inte få fler kunder ifall vi gör det, säger Mohsen Rezai.
Siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att prisutvecklingen för pizzor från pizzerior har ökat med 73 procent från 1995 till 2018. Samtidigt har utvecklingen för fryspizzor bara ökat med sex procent under samma tidsperiod.
Trots att priset på den italienska paradrätten ökar i takt med att plånboken minskar har inga klagomål framkommit.
– De flesta har full förståelse, det har blivit dyrare överallt, säger Mohsen Rezai.
Men faktum kvarstår dock för pizzeriorna, vintern kan bli lång.
– Vi kan inte göra något när vi inte vet hur det kommer se ut, säger Ali Alizad Fazel.