Naturvetare i Luleå skapar liv – eleverna flockas

En och annan nyfödd har genom åren sett dagens ljus på Luleå lasarett. På senare år har det dock mest varit pipande små dunbollar.
Kungsfågelns kycklingar har pickat igenom skalet.

Saga Kosak och Ebba Broström går tredje året på naturvetenskapliga programmet och har deltagit i årets äggprojekt.

Saga Kosak och Ebba Broström går tredje året på naturvetenskapliga programmet och har deltagit i årets äggprojekt.

Foto: Klas Hallvarez

Luleå2025-04-17 11:00

I rummet är det varmt. Dels beroende på grund av den äggkläckningsmaskin som står i ena hörnet men framför allt är det nog mängden ungdomar som är i på plats. Alla vill de kela med de nykläckta kycklingarna. 

– Det är folk här uppe hela tiden när vi har kycklingar. Det är lite kul, säger Ebba Broström.

Hon och klasskompisen Saga Kosak går naturvetenskapliga programmet som sedan cirka 20 år tillbaka har ett återkommande projekt några veckor innan påsk. Av årets ägg kläcktes cirka 60 procent av äggen.

– Det är för att eleverna ska få lite utvecklingsbiologi och få lära sig mer om fosterutveckling, säger läraren Elin Eriksson.

Från befruktat ägg till kläckt kyckling tar det endast 21 dagar.

Nykläckt kyckling som kan vara Äggata.
Nykläckt kyckling som kan vara Äggata.

– Men det måste vara rätt fuktighet och rätt temperatur. Och så måste man se till att vända äggen, det skulle en höna se till att göra själv, säger Elin Eriksson.

För den som bli sugen på att bli höns- eller tuppmamma, eller pappa för den delen, kommer ett litet stalltips: Äggen måste vara ekologiska. Ett annat medskick är att den gulliga tiden är kort och ganska snabbt är de små liven relativt stora och kräver helt andra utrymmen än en kartong.

Några av skolans kycklingar får åka tillbaka till äggleverantören. Andra har fått nya hem bland elever som redan har höns hemma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!