En av få invandrare med plats på listorna

Centerpartisten Nihad Hodzic är ensam.
Och stark.
För som invandrare får man kämpa om man ska in i politiken.

LULEÅ2006-09-04 06:00
Nihad Hodzic, 44, kom från krigshärjade Bosnien till Sverige för 13 år sedan. I dag är han GIS-samordnare på länsstyrelsen i Luleå och sedan ett år tillbaka jobbar han aktivt politiskt.
Han har alltid varit politiskt intresserad och redan för fem år sedan var centern i kontakt med honom, men då fanns inte tiden för honom.
Men sedan ett år tillbaka är han med - och det har gått fort.
På centerpartiets riksdagslista står han på åttonde plats och på tredje plats på kommunfullmäktigelistan i Luleå.
- Jag är kanske inte mogen för riksdagen, men självklart ställer jag upp om jag får förtroendet, säger han ödmjukt när Kuriren besöker honom i valstugan på Storgatan i centrala Luleå.
Centerpartiet har som enda parti i Luleå tagit fram ett handlingsprogram för bättre integrationspolitik i Luleå. Nihad Hodzic har haft stor del i det arbetet.
- Jobb är nyckeln för integration. Integration är inte heller något som ska komma från ett håll. De som inte vill integreras får sköta sig själva inom de svenska lagarna och så ska man lägga energin på de människor som vill komma in i det svenska samhället. 50 procent är upp till individen själv, säger han bestämt.
Handlingsprogrammet består av sex olika punkter, exempelvis "Mottagning och introduktion", "Svenska språket och validering", "Bostadssegregation" och "Medborgarskapet".
Den sista underrubriken heter "Integration" helt enkelt och där står bland annat följande att läsa:
"Oftast är de enklaste lösningarna de bästa på de svåraste problemen. Vi tror att det är så även när det gäller integration. Denna fråga präglas av alltför mycket politisk korrekthet och alltför mycket retorik. Detta gör att grundproblemet - att människor inte får möjlighet till egen försörjning - kommer i skymundan. Genom jobb kommer också makten över det egna livet, genom att få makt över sin vardag kan personen känna delaktighet och genom delaktighet kommer respekt för varandra"

Många tröttnar på att vänta
Den makten och delaktigheten skulle förmodligen växa ytterligare om fler med invandrarbakgrund också släpptes in i politiken.
- Det är inte lätt. Ofta kanske man kan komma med i ett parti, men kommer inte i en position där man på allvar kan påverka. Många tröttnar nog på att stå och vänta för att ta sig vidare upp i ett parti och så lämnar man politiken. Det ser ju bra ut att ha med någon, men man kanske inte släpper in dem i maktstrukturen på allvar. Ytterst handlar det mycket om att människor inte vill släppa ifrån sig makt och invandrare upplevs som hot, säger Nihad Hodzic.

Inte bra för demokratin
- Att så få med invandrarbakgrund jobbar politiskt är inte bra för demokratin. Sveriges befolkning består kanske av cirka tio procent med invandrarbakgrund och frågan är vilket inflytande har vi om vi inte har representation där besluten tas, säger han.
Tror man att Nihad Hodzic politiskt bara slåss för en enskild grupp, invandrare, kan man inte tro mer fel.
- Jag driver alla politiska frågor. Men visst, genom mina erfarenheter som invandrare vet jag mycket mer i ämnet än många andra. Jag vet, bland annat, hur det är att bli diskriminerad på den svenska arbetsmarknaden och hur vanligt det är och att ytterst lite görs åt det, säger han.
Har du mött några fördomar bland dina politiska kollegor och politiska motståndare?
- Jag vet inte det. Men kanske provocerar jag människor bara genom min bakgrund och mitt sätt att vara. Jag har kanske förändrats lite genom åren. Jag har alltid högt i tak i diskussioner och jag vill att saker ska hända så fort som möjligt. När jag ger politiska motståndare kritik så upplevs det nog som mer provocerande på grund av min bakgrund. Det har jag märkt, svarar Nihad Hodzic.
Hur ska då fler som honom få plats i politiken?
- Jag tror inte på kvotering. Jag tror på ett jämlikt och öppet samhälle rakt över och det tror jag skulle ge ett positivt resultat, säger han.
Han ser sig själv som en förebild och "magnet" för personer med liknande bakgrund och han tror att han kan bidra till att fler invandrare röstar och jobbar politiskt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om