En dag fylld av glada möten

Det tog 19 år.
Nu har Shivsad Jalili i Luleå fått träffa delar av sin familj, och i går stod de där vid Shopping med svenska flaggor i händerna.
- Hela världen kommer till mig, sade hitresta modern Bani Jalili.

LULEÅ2006-06-07 06:00
Hon och dottern Manige Jalili kom i dagarna från Iran och har visum över 40 dagar för att återse sonen respektive brodern Shivsad Jalili, som bor i Luleå. Hans far är död men i Iran bor ytterligare ett par systrar och en bror. De har Shivsad Jalili inte heller träffat under dessa 19 år. Shivsad Jalili berättade i går också att det är krångligt att få klartecken och att brodern, som han hoppas får komma till Luleå nästa år, egentligen ska vara över 40 år för att släppas iväg.
- Han är 33.
Shivsad Jalili berättade vidare att kontakterna med familjen i regel sköts per telefon. I torsdags var det så dags, modern Bani och systern Manige hade flugit till Arlanda och vidare till Kallax.
- Jag var där ute, och det var mycket jobbigt. Jag ville gråta, berättade han i går.
- Jag har längtat mycket, jag blev så väldigt glad, sade systern om mötet.

Gillar svenskarna
Familjen stod i går och tittade på paraden för den svenska nationaldagen. De mötte musikkår, militärer och medborgare från sin plats vid Shopping. Bredvid sig hade familjen Jalili bekanta. Fatime Sherbati och sonen Ali Nanas, bosatta i Luleå, var med dem.
Shivsad Jalili gillar svenskarna, sade han. De är ärliga, anser han, och tog som exempel att modern och systern, utan att kunna språket, på sin reda kunnat köpa ett telefonkort på Arlanda utan att bli lurade.
Själv kom han till Sverige i och med sin delaktighet i kriget Iran-Irak, berättade han.
- Jag var krigsfånge och FN hjälpte mig. Jag kan inte resa till Iran, det är politiken som är ett bekymmer, om du förstår. Jag var engagerad i politiken.
På avstånd hördes vid det laget Norrbottens landshövding Per-Ola Eriksson tillsammans med omkring 400 deltagare celebrera Sverige. Innan dess hade Per-Ola Eriksson oavsiktligt talat om familjerna vid Shopping.
- I dag sker så många möten med andra kulturer, med and­ra synsätt och andra livsstilar. Vi ser och upplever andra delar av världen varje dag, sade hövdingen.

Franska läromästare
Han konstaterade också att Sverige inte bara byggdes av svenskar. Gustav Vasa tog affärsmän från Hansastäderna i Tyskland till hjälp för att utveckla handeln. Från Belgien och Frankrike kom valloner som grundade den svenska stålindustrin. Från Frankrike kom läromästare i administration och efter andra världskriget utvecklades industrin i hög grad via folk från Jugoslavien, Finland och Italien.
- 2006 har utropats till mångkulturens år. Därför bör vi en dag som den här reflektera över vad människor från andra länder och kulturer betytt för oss, sade Per-Ola Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om