"En dålig idé" tycker man här

På länsstyrelsen tror man inte att bostadsbyggandet kommer att gå fortare om den kopplas bort som instans för överklagande – snarare tvärtom.

Snabbare. regeringen vill att bostadsbyggandet ska gå fortare och vill runda länsstyrelserna.

Snabbare. regeringen vill att bostadsbyggandet ska gå fortare och vill runda länsstyrelserna.

Foto: Linda Wikström

Luleå2015-10-16 00:00

Regeringen vill koppla bort länsstyrelsen när detaljplaner överklagas.

– Vi tycker det är en dålig idé. Av flera skäl – kompetensen finns ju här på länsstyrelsen. Detta är ju inte bara en juridisk fråga. Och här finns kunskapen om lokala och regionala förhållanden. Vi tycker regeringen valt fel väg, vi är ytterst tveksamma. Det kan bli så att processen tar längre tid i stället , säger Adolfson.

Länsstyrelsen skulle hellre vilja se en förbättrad kompetens och kunskap om plan- och bygglagen hos alla aktörer som är inblandade – exploatörer, byggföretag, kommuner och länsstyrelsen. Detta, plus samråd och dialog under planarbetet, skulle göra processen snabbare tror Adolfson.

– Detaljplanen skulle då bli mindre känslig för överklaganden, säger han.

Men vissa planer överklagas oavsett innehåll?

– Ja, och det har man funderat en hel del på hur man ska hantera. Men det är svårt att komma åt det, säger länsarkitekten.

Men Björn Adolfson tror i stället att en plan som är väl förankrad kan få en relativt kort "liggtid" på länsstyrelsen om den överklagas.

På länsstyrelsens enhet för samhällsplanering finns fyra handläggare som arbetar med planfrågor. Men enligt Adolfson är överklaganden bara en liten del av deras arbete.

– Det är inte vår huvuduppgift – det är rådgivning, samråd och planering. Men vi har ju jurister som arbetar mer med detta, säger han.

Kommunalrådet Niklas Nordström ansvarar för att få fart på bostadsbyggandet i Luleå. Han vill inte kommentera förslaget då han inte hunnit sätta sig in i det. Han är dock medveten om att överklaganden av detaljplaner försenat många byggprojekt i Luleå. Nu senast det nya trygghetsboendet på Mjölkudden.

– Det blev dessutom kostsamt för oss, vi missade ett statsbidrag på grund av föreningen, säger Nordström.

Det kostade kommunen, eller Lulebo som bygger, 20 miljoner kronor.

Planchef Annelie Granljung säger att förändringen kan vara positiv men att det förutsätter att mark- och miljödomstolen förstärks med handläggare. Hon påpekar att länsstyrelsen blir kvar som instans när det gäller samråd för nya detaljplaner.

– Och där fungerar samarbetet bra, vi har inget att klaga på, säger Granljung.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om