En hjälp in på arbetsmarknaden

Första steget är ett samarbete mellan Luleå kommun och försäkringskassan i Luleå.
Ytterst handlar om att få in människor på arbetsmarknaden.
En del behöver hjälp med ta det första klivet, men när det väl är gjort växer många.

LULEÅ2006-11-15 06:00
Ibland faller människor mellan stolar på grund av regelverk eller kanske på grund av att ingen kan, eller vill, stå för kostnaden.
Den enskilde individen kan då fastna i en tillvaro utanför arbetsmarknaden och hamnar inte sällan i ett utanförskap vad gäller arbetskamrater och sociala kontakter.
I projektet "Första steget" hjälper Luleå kommun och försäkringskassan människor som under en längre tid inte haft sysselsättning. Utan kommunens och försäkringskassans samarbete hade många inte fått en chans att få in en fot på arbetsmarknaden.
Urvalet till projektet har gjorts av dem som har sjuk- eller aktivitetsersättning i Luleå kommun, vilka i september månad var 4.288 personer.

Går försiktigt fram
Försäkringskassan har erhållit samverkansmedel till projektet och kommunen ordnar, inom befintliga resurser praktikplatser.
- Vi går väldigt försiktigt fram. Först träffas vi allihop tillsammans; jag, försäkringskassan och den försäkrade och så pratar vi om vilka intressen de har och vilka arbetsplatser som kan vara aktuella för att praktisera på, säger Håkan Larsson som jobbar med projektet för Luleå kommuns räkning.
Det kan bland annat vara inom återvinningsmarknaden, pensionärsservice, eller på invandrarservice.
- Det är en stor glädje att se hur människor växer och får tillbaka självförtroende. De känner att de är behövda och det är en oerhört viktig känsla att känna. En del har varit ganska socialt isolerade och många har få rutiner i livet. Små förändringar kan upplevas som mycket stora för en del. Det gäller därför att gå försiktigt fram, säger han.
Håkan Larsson fortsätter:
- Sedan tar de steg för steg och utökar sin arbetstid kanske och kommer fram till att de vill studera eller vad det kan vara.

På väg vidare
I dagsläget är det 17 pågående ärenden i projektet Första steget. Tio har pågående arbetsträning och alla de har klarat att utöka sina arbetstider. Fyra personer är på väg vidare mot arbetslivet och har nu kontakt med arbetsförmedlingen och försäkringskassan, rapporterar Lena Kruse på försäkringskassan i Luleå.
De har kvar sina praktikplatser samtidigt som det planeras framåt för individerna, vilket exempelvis kan vara diskussioner om en anpassad anställning eller att komma ut på en praktik där det framöver kan finnas möjlighet till anställning.
Tre personer är på gång att placeras ut på praktik och man söker lämplig praktikplats inom kommunen.
Fakta ersättning från Försäkringskassan:
Sjukpenning: Personer som har en sjukdom som sätter ner arbetsförmåga med minst en fjärdedel.
Aktivitetsersättning:
Personer som är 19-29 år.
När arbetsförmågan är varaktigt nedsatt eller nedsatt under begränsad tid (minst ett år) med minst en fjärdedel.Aktivitetsersättning utges alltid för viss tid, som inte får vara längre än tre år.
Sjukersättning:
Personer som är 30-64 år. När arbetsförmågan är varaktigt nedsatt eller nedsatt under en begränsad tid (minst ett år) med minst en fjärdedel.
Om arbetsförmågan anses nedsatt under en begränsad tid utges sjukersättningen ej längre än tre år.
Om arbetsförmågan anses varaktigt nedsatt ska sjukersättning utges tills vidare.
I Sverige var det i september i år totalt 552.092 personer som hade sjuk- eller aktivitetsersättning. I Norrbotten var siffran 17.561 och i Luleå 4.288.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om