En ny bekantskap vid Skurholmsfjärden

Luleå har fått en ny bekantskap i rostigt järn. Vid stranden av Skurholmsfjärden står hon och förbryllar i stort sett alla.

Luleå har en rostboll, en rostkub och  numera även en rostgumma. Järnstaden presenterar sig.

Luleå har en rostboll, en rostkub och numera även en rostgumma. Järnstaden presenterar sig.

Foto: Marianne Westin

Luleå2020-06-27 09:00

På sociala medier diskuteras det plötsliga uppdykandet av denna skapelse på stranden till Skurholmsfjärden. En fågelskrämma, säger någon, medan andra i så fall funderar över om det är så lämpligt att belätet står där fåglarna häckar och just nu har ungar.

En bra bit över två meter hög är hon, byggd av sådant som lätt skulle kunna kallas skräp och överblivet, men som blir konst bara man sätter ihop det. 

Tidningen har tillbringat några timmar med att försöka ta reda på varför den står där och vad den ska föreställa. Till slut fick vi napp på parkförvaltningen i Luleå.

– Det är vår gamla fågelskrämma som Hans Englund svetsade ihop av skräp 2015. Vi hade temat Ätbart och njutbart i stadens parker och planteringar det året, berättar sektionschefen på park Anna-Marita Johansson.

– Jag har för mig att Hans Englund kallade henne Plåthilda medan han höll på att jobba med henne. Någon kom på att hon behöver ju inte stå i Björsbyn, så nu har vi kört ut henne till Skurholmsfjärden. 

Stålstaden Luleå har därmed en rostboll, en rostkub och en rostgumma samt några andra konsverk med anknytning till järn och stål. 

På senare tid har även Kulturhusrondellen begåvats med nya utsmyckningar. Många undrar på sociala media om dessa har något att göra med fågelskrämman vid Skurholmsfjärden?

De flera är i alla fall positivt inställda till damen vid fjärden.

– Såg den idag och blev så glad att det kommer något nytt och roligt, det behövs, skriver exempelvis en facebookmedlem.

Mittemot Seminariet står hon, gumman i rostigt järn.
Mittemot Seminariet står hon, gumman i rostigt järn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!