En politisk resa når sitt slut
Han kom från Överkalix, och i Luleå började han ta itu med stan. Det blev mycket "ta itu" över åren.- Jag säger som min gamla mamma, någon måste bestämma, återger P-G Isaksson, 66, sin politiska gärning. I går tog den slut.
Riktigt sant är det inte att det är slut med politiken. I dag fattar han ett brådskande beslut på delegation som banar väg för planerade byggen i Robertsviksskolan.
Fast i går, när han svingade kommunala klubban för sista gången i byggnadsnämnden, kunde han summera ett politiskt arbete som enligt vad Kuriren förstått på 1980-talet bara var en ifrågasatt Svarta havet-resa från att göra honom till kommunalråd.
Eller?
- Nej, det var aldrig min ambition. Kan tänkas att det fanns i tankarna någon gång men jag var aldrig påtänkt.
Beträffande resan till Svarta havet så var det en okej sådan, bedyrar han. P-G Isaksson säger att han fick lära sig mycket från kontakterna i öst, som kom sig av representation i Norretur och Svenska Nordkalottkommittén. Kommunalråd hade han kanske blivit i gamla upplägget, där det fanns två huvud-kommunalråd och två ämnes-kommunalråd.
P-G Isaksson fick ändå rätt mycket att säga till. Fast inte allt.
- Hade jag fått bestämma hade vi byggt kulturhuset långt tidigare, Så här i efterhand var det inte bra att vi inte kom igång i slutet av 1980-talet, eller början av 1990-talet. Vissa krafter var emot. Det ekonomiska och allt var klart. Meningen var att bygga där Kulturens hus nu står.
Gläder byggpolitikern gör det däremot att gamla Shell-tomten äntligen blir bebyggd och att bostads-Luleå växer på Kronan. Framöver ska det satsas på landsbygden har det sagts. Det är inte bara ord, menar P-G Isaksson.
- Jag är övertygad om att det blir byggen i Sörbyarna. Även i Rutvik, men där anser de som äger marken att de får för dåligt betalt, vi får hoppas entreprenörerna kan betala dem.
Han vill folkomrösta om att bevara Fritz Olsson.
- Kan man folkomrösta om allt annat så nog går väl det. Det går att bygga även om du bevarar framsidan mot Storgatan.
P-G Isaksson satt i byggnadsnämnden i tre årtionden och drev på för friare tyglar.
- Folk ska få välja var de ska bo och vår uppgift som politiker är att se hur långt vi kan hjälpa till. Jag har haft ett gott samarbete med tjänstemännen, säger han nästan i samma stund som en av dem återvänder med inte en, utan två, välfyllda gröna kassar som man får i en viss butik. Ledig lunchtimme, förklaras initiativet med.
De fria tyglarna till byggen visade sig även utanför byggloven. P-G Isaksson, Gustav Groth och Lennart Lindström, efteråt döpta till de tre musketörerna, åkte till Finland på etableringsresa. Kommunledningen gjorde ju inget. Kontakter var upprättade med ett finskt företag med miljardomsättning och det retar P-G Isaksson att det inte togs på allvar.
Han har haft fackliga förtroendeuppdrag och suttit i Luleås kommunfullmäktige. Kommunstyrelsen aktade han sig för, du riskerar bli låst från att agera om du samtidigt är byggnadsnämndsledamot, resonerar han.
Som byggpolitiker hann han vara med om ruschen i Luleå inför Stålverk 80, och dess sammanbrott.
Mycket tragedi
- I princip alla byggplaner avblåstes. Ändå innebar kraschen tomma lägenheter. Det var mycket tragedier, många hade ju flyttat hit och det fanns omkring femtusen på NJA. Många fick söka sig härifrån. Entreprenörer gick i konkurs.
Han föddes i Vilkos, en by i Överkalix med namn efter förste invånaren. Per-Gustav var ett av sex barn, fadern gick bort tidigt.
- Vi hade det som andra ungar, inget i överflöd.
Till Luleå flyttade han ett par gånger. Den andra efter LO-studier inom arbetarrörelsen. Han hamnade på NJA och blev en arbetarrörelsens man även i politiken. När han var med om att ordna ett från socialdemokraterna fristående förstamaj-tåg mottogs det svalt.
- Många gamla socialdemokrater hälsade inte längre på mig.
P-G Isaksson har talat klarspråk mer än vid den nyss fällda kommentaren.
- Jag kan dra mig tillbaka utan att behöva gå sjukskriven för nackskada, jag har inte bockat och nickat.
Grunden till engagemanget i arbetarrörelsen kom sig av att han såg orättvisorna, som han beskriver det.
- En del av dagens ungdomarna ser inte det men vissa gör det. Har du jobb har du normalt ett bra liv. Är du utan är det annorlunda.
Fast nu blir han egenföretagare, som konsult i byggbranschen.
- Jag får inte mer fritid än innan.
Fakta P-G Isaksson
w Gift med Inga-Britt. En dotter och barnbarn i familjen.
P-G Isaksson om...
Björn Rosengren: "Han var en otrolig PR-människa för Norrbotten och lyckades med en del saker, som att förlänga landningsbanan på Kallax vilket vi på sikt får nytta av för charterturismen."
Sven Köhler: "Han var en slipad politiker och fick mycket att hända. Jag har bara gott att säga om honom."
Karl Petersen: "Vi har olika sätt att arbeta, jag vill inte betygsätta en person som jag jobbar så nära."
Ulla Ölvebro: "Jag recenserar inte henne."
P-G Isaksson om...
Björn Rosengren: "Han var en otrolig PR-människa för Norrbotten och lyckades med en del saker, som att förlänga landningsbanan på Kallax vilket vi på sikt får nytta av för charterturismen."
Sven Köhler: "Han var en slipad politiker och fick mycket att hända. Jag har bara gott att säga om honom."
Karl Petersen: "Vi har olika sätt att arbeta, jag vill inte betygsätta en person som jag jobbar så nära."
Ulla Ölvebro: "Jag recenserar inte henne."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!