Luleå badhus, som nu heter Pontusbadet, invigdes i januari 1957 och fyller alltså 60 år nästa år. Badhuset andas 50-tal och är och en av cirka 2 400 byggnader och miljöer i landet som är kulturminnesmärkta. Så då man renoverar gäller det att gå varligt fram.
Sedan den första januari är badhuset stängt för renoverig. Nu är i princip allt som ska rivas rivet och snart börjar arbetet med att återställa allt. Bara i stora bassängen handlar det om 770 kvadratmeter kakel och klinker som ska sättas på plats.
– Förutom bassängerna så ska även reningsanläggningarna, både för lilla bassängen och för den stora bassängen, bytas ut och det är en stor del av projektet, berättar projektledaren Gunnar Nyman, stadsbyggnadsförvaltningen.
Han konstaterar att det är ett rejält bygge med en konstruktion som hållit bra i 60 år.
– Vi reparerar det till nytt och för att det ska uppfylla modern standard då det gäller vattenrening, men allt ska se ut precis som det gjorde 1957. Då vi är färdiga ska det egentligen se ut som att vi inte varit här, förklarar Rune Eidegren, platschef HÖ Allbygg.
En utmaning är att få tag på material som ser exakt likadant ut som det gjorde då badhuset byggdes. För det går inte att gå ut på första bästa kakelbutik och köpa kakel och klinker. Kakelplattorna ska ha samma färg och form som de ursprungliga.
Allt ska godkännas av länsstyrelsen och en byggnadsantikvarie från museet är också knuten till projektet.
– Vi har fått specialbeställa kakelplattor från en fabrik i Spanien och bara för någon dag sedan fick vi dem godkända, påpekar Gunnar Nyman.
Samma sak är det med glasmosaik som ska vara på väggarna i lilla bassängen. Mosaik som de knappt visst vad det var för typ och som de fått specialbeställa fem kvadratmeter av från en fabrik i Kina.
– Vi får bidrag för en del av extrakostnaderna, men det är inga astronomiska summor, påpekar Gunnar Nyman.
Hela renoveringen är indelad i tre etapper och det som rör bassängen är den första etappen. Den andra etappen rör taket över bassängdelen, både in- och utvändigt. Den tredje etappen rör övriga lokaler i badhusbyggnaden och den är inte spikad än. Kostnaden för de två första etapperna är beräknad till 30 miljoner kronor.
Vid midsommar ska bassängen vara kaklad och klar och då börjar man sakta fylla på vatten. För det är mycket som ska kontrolleras och justeras innan badhuset kan öppnas igen den 1 september, för då ska det vara klart.
– Och nu ska det hålla i minst 30 år till, lovar Gunnar Nyman.
0920-26 29 34