I början av veckan träffade hon företrädare för några kristna församlingar i Luleå för att tillsammans söka sig en väg framåt. Det handlar om att hitta en lämplig lokal för att ge tak över huvudet och att engagera en ideell kraft som svarar för öppning och låsning samt ser till att den hålls i ordning. Tanken är att kommunen ska ge ekonomiskt bidrag till den organisation som tar på sig uppdraget.
– Mötet kändes jättebra, säger Gerd Bergman, men något konkret beslut har det inte mynnat ut i än.
Sedan några månader tillbaka erbjuds EU-migranterna en lokal i Gammelstad, men den är bara tillfällig. Den är inte anpassad för ändamålet och har med tiden blivit smutsig. En nyhet från nästa vecka är att den kommer att städas regelbundet.
Hos flera ideella organisationer erbjuds tiggarna frukost eller mat vissa dagar i veckan.
– Det brukar komma drygt ett tiotal EU-migranter till oss varje tisdag när vi serverar middag, berättar JoshArmfield, EFS-kyrkan.
Han har nyss hjälpt två män vid ett besök på Skattemyndigheten, där den ena av dem skaffade sig ett tillfälligt personnummer i Sverige – något som krävs bland annat om man ska söka jobb.
– Jag har följt med flera av dem till Arbetsförmedlingen. Några har fått jobb enstaka dagar, men inget längre jobb. Det är jättesvårt, trots att vissa av dem kan bra engelska och till och med har ett CV i ordning.
Hur deras situation ut?
– De sitter ute hela dagarna och har ingen plats att laga mat.
En del övernattar i härbärget, andra bor i bilen.
– Vi försöker hitta en väg framåt, men det finns många praktiska hinder. Jag tror inte att vi kan lösa hela deras problem, men att lära känna dem och möta dem med respekt som vi gör när vi äter tillsammans är minst lika viktigt. Det kan hjälpa dem att få ett bättre självförtroende.
Knappt ett 30-tal tiggare beräknas finnas i Luleå just nu. Siffran har varit konstant ganska länge, men i Sverige totalt ökar antalet.
Från Luleå kommuns sida hoppas man mycket på den nationella samordnare som regeringen tillsatte tidigare i år – Martin Valfridsson.
– Just nu träffar jag många kommuner och även representanter för frivilligsektorn. Jag ska kartlägga hur vi ska jobba med dessa komplicerade frågor, där många intressen står mot varandra, berättar han.
Tidigast i höst lägger han fram sin plan.