Frågan om vild lax kontra odlad lax är gammal, redan på 1980-talet föreslog fiskebiologer stopp för utsättning av odlad laxsmolt i älvarna. Detta för att rädda den vilda laxen som då var starkt hotad.
I dag vill EU göra samma sak, detta trots att den vilda laxen är betydligt starkare i dag - åtta av tio östersjölaxar är vilda. Redan till 2020 vill EU sätta stopp för utsättningen av smolt.
Enligt länsfiskekonsulent Dan Blomkvist är EU:s strävan varken överraskande eller ny.
- Nej, och det är inte något pladder heller. Det är starka krafter i rörelse så det är inte osannolikt att det blir så. Men är det lämpligt, det är en annan sak, säger han.
Slut på laxfisket
Blomkvist berättar att man i Sverige är "allvarligt bekymrad" över EU:s planer.
- Det kommer att innebära väldigt mycket, bland annat med största sannolikhet ett slut för laxfisket i Luleå skärgård och Lule älv. Och det skapar allvarliga problem för laxfisket som yrkesnäring, säger han.
EU menar att den vilda laxen hotas om den odlade laxen vandrar upp i de outbyggda vildlaxälvarna som Torne och Kalix.
- Om odlad lax vandrar fel och blandar sig med vild lax så kan den vilda laxen genetiskt förstöras, det är farhågan. Men det finns inga data som stöder detta i dag, risken är att en sådan åtgärd skadar den vilda laxen i stället. Den får ju då ensam bära allt tryck, säger Blomkvist.
Kompensation
Han menar att det inte går att "blanda ihop" de problem som uppstår genom kassodlingarna av lax i Norge med den smolt som sätts ut i Östersjön via älvar i främst Sverige och Finland.
Laxsmolt sätts ut av Vattenfall och andra kraftbolag som en kompensation för att man byggt ut älvar och därmed förstört dem som producenter av vild lax. Detta är reglerat i domstol.
- Det är klart att man kan tänka sig andra former av kompensation men inget som skulle hjälpa laxbestånden i så genomreglerade vatten som Lule älv, säger Dan Blomkvist.
Fenklipps
I dag fenklipps laxsmolt som sätts ut i Lule älv men det görs inte överallt, vilket Dan Blomkvist beklagar.
- Alla borde börja fenklippa, då ser man ju om den odlade laxen vandrar upp i fel älvar, säger han.
Från laxodlingen i Heden sätts det ut 550.000 smolt per år. Andra älvar i Sverige med stor utsättning är Skellefte älv och Dalälven. Odlad lax har betydligt högre dödlighet än vild lax.
- Varför vet man inte bestämt men det är färre av de odlade laxarna som når vuxen storlek, säger Blomkvist.