De sista veckorna i december infaller några av årets mest trafikerade dagar, och med många på vägarna kan det vara lätt att ilskna till bakom ratten. Men Sonja Forward, psykolog och trafikforskare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, manar till lugn.
– Det är bättre att komma fram lite senare men att alla mår bättre. Sitter hela familjen i bilen och mamma eller pappa är arg hela tiden, hur kul blir julen då? Ilskan är bara skadlig – man har ingenting att vinna men allt att förlora, säger hon.
Att reta upp sig på andra trafikanter tar upp hjärnkapacitet som egentligen borde användas till körning – och ju argare man blir desto mer tunnelseende får man.
– Går det riktigt illa ser man absolut inget annat, och det är då det kan hända riktigt otäcka olyckor, säger Sonja Forward.
Enligt henne handlar ilska i trafiken ofta inte om det som faktiskt händer när man kör.
– Ofta har det hänt något redan innan man satte sig i bilen som gjorde en irriterad, frustrerad eller besviken. Och då behövs bara något litet irritationsmoment i trafiken för att man ska föra över ilskan på de andra trafikanterna.
Andra bidragande faktorer till ilska bakom ratten kan vara stress eller att andra trafikanter agerar på ett farligt sätt.
– Man blir kanske tvungen att väja i sista stund och blir rädd. Även om man då lyckas avvärja en olycka kan rädslan övergå i ilska mot människan som fått en att uppleva något obehagligt, säger Sonja Forward.
Men oavsett orsak tjänar ilskan ingenting till.
– Bli medveten om att det inte går att ändra på andra trafikanter när du är ute och kör. Ilskan är totalt bortkastad och kan vara direkt skadlig för dig själv.
Den som ändå känner ilskan börja bubbla upp kan försöka avleda uppmärksamheten och tänka på något annat.
– Gör du det på ett tidigt stadium krävs det ganska lite för att återfå balansen, men ju längre du väntar desto svårare blir det, säger Sonja Forward.