En smällkall torsdagkväll i februari fyller hon sessionssalen i regionhuset med nästan 200 besökare.
– Jag livnär mig på det här. Jag har bloggen, jag skriver böcker, jag föreläser och möter andra odlare. Det är hemskt roligt, som en enda stor trädgårdsfest, säger hon.
Under besöket i Luleå har hon passat på och träffat en kvinna som odlar. Det ska bli ett inlägg på bloggen.
– Jag får jättemycket inspiration när jag möter odlare från andra klimat. Och intresset är stort, det är mycket folk på alla ställen.
Hon har föreläst i Luleå tidigare men det här är vårens första föredrag. Ämnet är alltså vinterodling. Ett ord som knappt borde existera i Norrbotten.
– Min poäng är inte att alla i hela landet ska sätta igång och odla mitt i vintern. Utan i stället att man med enkla medel och lite kunskap kan sträcka ut sin odlingsperiod genom att så tidigare och skörda senare.
Sara Bäckmo menar att många är kvar i gamla traditioner.
– Vårsådden gör vi i april och maj. Men vi glömmer att vintrarna har blivit mildare och att våren kommer tidigare.
Allt bygger på att fröet självt avgör när det är redo att gro, säger hon.
– Vintersådden kan man göra i kallt klimat och kall jord. Man kanske sår i små tråg eller byttor i ett kallt växthus. Alla rotsaker, exempelvis palsternacka, morot, svartrot lämpar sig väl. Även kålsorter. Fröet gror när förhållandena är de rätta. På det viset kommer man igång flera veckor tidigare än normalt.
Sara Bäckmo berättar om ett experiment hon gjort, "spenatupproret".
– Jag uppmanade följare att så på vintern. En som bodde Vällviken i odlingszon 8, det vill säga den kallaste zonen, fick fram spenaten fyra veckor tidigare än normalt. En följare i Luleå, som är zon 6, sådde i april och skördade i maj.
Det andra benet i vinterodlingen är att låta köldtåliga grönsaker stå kvar i landet länge.
– Hur länge beror på vintern. Jag bor själv i Småland och där fryser det och smälter om vart annat. Det är inte så bra. Det bästa är ett jämnt vinterklimat. Vissa purjolöksorter kan stå kvar i landet till november, december även här uppe.
Karin Edfast har en rejäl trädgård och ett växthus i Ängesbyn. Hon är en av Sara Bäckmos åhörarna.
– Jag har lyssnat på henne tidigare och hon är otroligt inspirerande. Många av hennes idéer fungerar i hela landet. Det skulle inte förvåna mig om jag står och gräver i snön nästa helg (skratt).
Föreläsningen arrangerades av Studieförbundet Vuxenskolan.