Så säkrar du sommarjobbet – experternas bästa tips

Var ute i god tid, utnyttja dina kontakter och be inte om ursäkt.
Det är några av experternas främsta tips för att säkra sommarjobbet.
– Det viktigaste är hur du är som person, säger Luleå kommuns HR-konsult Emmelie Sikku.

Anna-Maria Karlsson är arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen och har flera råd när det kommer till att söka sommarjobb.

Anna-Maria Karlsson är arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen och har flera råd när det kommer till att söka sommarjobb.

Foto: Alice Josephson

Luleå2025-03-22 07:00

Trots att snön ligger kvar och temperaturen knappt överstigit noll, har många sommarjobbsannonser legat ute i månader. För den som är ung, eller av andra anledningar saknar arbetslivserfarenhet, kan det vara svårt att veta hur man ska gå till väga när man söker sitt första sommarjobb.

Anna-Maria Karlsson är arbetsförmedlare och hjälper de som står långt ifrån arbetsmarknaden att få ett jobb. Hon har flera tips för den som vill öka sina chanser att tillbringa sommaren i arbetskläder.

– Först och främst är det en bra idé att vara ute i god tid. Om du inte redan hunnit söka sommarjobb, gör det nu. Många arbetsgivare lägger också ut jobb i platsbanken, på Arbetsförmedlingens hemsida, så jag rekommenderar att kolla där.

Det vanligaste sättet för unga att få sommarjobb är genom bekanta. Ett av Anna-Maria Karlsson bästa tips är därför att fråga människor i sin omgivning om de har kontakter eller tips.

– Våga fråga runt, du kanske har någon bekant som i sin tur kan tipsa sina bekanta. Om du dessutom har en speciell arbetsplats i åtanke är det bra att gå förbi och presentera sig, säger hon.

För de som går ett yrkesprogram på gymnasiet kan det kännas självklart vilken bransch man ska rikta in sig på. Om man däremot saknar yrkeskunskaper från skolan finns det branscher där chanserna att få ett jobb är större än andra.

– Inom vården finns det hur mycket jobb som helst och de skriker efter personal. För många sommarvikariat finns det inget större krav på arbetslivserfarenhet, säger Anna-Maria Karlsson.

undefined
Emmelie Sikku är HR-konsult inom rekrytering på Luleå kommun.

Den analysen håller Emmelie Sikku, HR-konsult inom rekrytering på Luleå kommun, med om. Hon arbetar med att anställa sommarvikarier för den kommunala verksamheten (inte feriejobb) och berättar att de har ett stort personalbehov inom allt från gruppboenden till äldreomsorg. Två av kraven är att man ska ha fyllt 18 och kunna hantera det svenska språket.

– I övrigt har vi ganska låga krav för sommarjobb, det viktigaste är hur du är som person. Det är förstås värdefullt om man läser eller har läst vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet men det är inget krav. Vi värdesätter de som är lösningsorienterade och bra på att samarbeta, säger hon.

För den som tidigare inte genomgått en ansökningsprocess kan en anställningsintervju kännas läskig. Anna-Maria Karlsson tycker framför allt man ska komma ihåg att lyssna ordentligt på frågorna som ställs och läsa på om tjänsten innan.

– Det är viktigt att man är seriös, noga och påläst. Det kan vara bra att tänka ut konkreta exempel på hur du löser situationer som också säger något om dina egenskaper du kommer dra nytta av i tjänsten. Läs på om företaget och om jobbet och tänk igenom frågor som du vågar ställa.

Något av det viktigaste i ansökningsprocessen enligt henne är att fokusera på vad man vill bidra med på arbetsplatsen utifrån sina förutsättningar och inte be om ursäkt för att man saknar arbetslivserfarenhet.

–Att du kommer i tid, är noggrann och vill lära dig saker är sådant som visar att du är en bra medarbetare. Be aldrig om ursäkt för att du saknar erfarenhet, tänk i stället på vad du kan bidra med nu utifrån den du är.

undefined
Experternas tips på hur du säkrar sommarjobbet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!