F21 på väg mot världens största flygövning
Ett svenskt deltagande i den amerikanska flygvapenövningen "Red Flag" har kritiserats hårt. Trots det står nu stridsflygenhet 01 på F 21 klara för att ge sig av under nästa vecka. - Den kvalitetsmätning som en sån här övning ger är viktig för oss, säger flottiljchefen på F 21 Lars Jäderblom.
- Vi flyger över med sju plan. Det blir åtta färdsträckor på vägen dit. Vi kommer att flyga via Skottland, Grönland, Alaska och Kanada innan vi kommer till USA. Totalt är det sju plan och 94 anställda som ska åka från Sverige för att vara med på övningen, säger Lars Jäderblom. De flygövningar som kommer att genomföras är uppbyggda för att efterlikna verkliga uppdrag i så stor utsträckning som möjligt. Det finns ett stort antal simulerade luftvärnssystem i området och en noggrann utvärdering av genomförda flyguppdrag. Syftet med övningen är att genomföra skarpa uppdrag i en kontrollerad miljö. - Det här är den mest avancerade övningen som finns i världen. Det är bra flygövningar men framförallt så har de mycket bra och noggranna utvärderingar av genomförda uppdrag. Den kvalitetsmätningen är viktig för oss och ett kvitto på att vi klarar av att lösa avancerade uppgifter, säger Lars Jäderblom. Kostsam övning
Nackdelen med den amerikanska övningen är att det blir dyrt. Att genomföra den kommer att kosta 39 miljoner kronor. Detta samtidigt som det görs stora nedskärningar i försvaret. Därför beslutade Flygvapnet i början av året att ställa in det svenska deltagandet. Trots kritiken mot kostnaderna beslutade ändå regeringen och försvarsminister Sten Tolgfors att beordra flygvapnet att delta i övningen. Ett beslut som F 21:s flottiljchef, Lars Jäderblom, tycker var riktigt. - För de som driver verksamhet där det kanske fattas en miljon så kan jag förstå att de reagerar på att så mycket pengar går till en enda övning. Men det handlar om knappt en promille av flygbudgeten och som jag ser det så är det väl använda pengar, säger Flottiljchefen Lars Jäderblom. Europeiskt "Red Flag"?
På sikt hoppas han att Norra Sverige ska kunna bli ansvariga för liknande övningar i Europa. Därför behövs den erfarenhet som deltagandet i den amerikanska flygvapenövningen ger. Redan i dag arrangeras mindre övningar tillsammans med Norge och Finland. Men Lars Jäderblom tror att det finns ett behov av en större "Red Flag"-liknande övning även i Europa. - Vi har redan haft lite såna diskussioner mellan oss och flygflottiljerna i Bodö, i Norge, och Rovaniemi i Finland. Det skulle behövas ett övningskoncept i Europa där man kan utvärdera förmågor på liknande sätt som man gör på flygvapenövningen Red Flag. Ett sådant skulle kunna placeras här uppe i norr.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!