Få grönsaksodlare i länet

Många vill i dag köpa lokalproducerade ekologiska grönsaker i stället för de traditionella. Men det är det inte lätt att få tag på. I Norrbotten odlas ytterst lite grönsaker, och av det som odlas är bara en bråkdel ekologiskt. - Jag har jobbat länge för att få fler odlare, men det är svårt, säger LRF Norrbottens vice ordföranden Marianne Björn.

eftertraktat. Hyllorna fylls med ekologiskt odlade grönsaker men att få tag på sådana som dessutom är lokalproducerade är svårare.  Foto: Josefin Wiklund

eftertraktat. Hyllorna fylls med ekologiskt odlade grönsaker men att få tag på sådana som dessutom är lokalproducerade är svårare. Foto: Josefin Wiklund

Foto: Josefin Wiklund

LULEÅ2008-07-14 06:00
Marianne Björn har tidigare drivit ett jordbruk i Långtjärn med mjölkproduktion. I dag är jordbruket nedlagt och hon har flyttat till Niemisel för att försöka starta en grönsaksodling i stället.- Jag har fortfarande kvar markerna i Långtjärn men nu letar jag efter mark lite närmare. Där vill jag börja med fårproduktion och ekologisk odling av kål.Marianne Björn har länge jobbat ideellt i olika projekt. Nu senast i projektet Min Mat där ett tiotal organisationer och företag som arbetar med livsmedel gått samman för att marknadsföra svenska råvaror och svensk mat.Med kunder
- Jag har åkt runt i butiker och demonstrerat svenska produkter och råvaror för konsumenter. Till största delen har jag pratat med kunder men jag försöker också prata med jordbrukare för att få dem att odla mer grönsaker. Det finns alldeles för få som odlar i Norrbotten, säger Marianne Björn.På senare tid har maten börjat intressera allt fler. Tillsatser kritiseras och konsumenterna söker efter renare giftfria råvaror. Men jordbrukarna i Norrbotten har svårt att hänga med och anpassa produktionen efter kundernas önskemål.- Traditionellt har jordbruken här uppe satsat på mjölkproduktion. Många av de äldre äter inte heller speciellt mycket grönsaker själva. Därför har de inte heller haft något intresse att starta grönsaksodlingar. Dessutom tror jag att de har fullt upp med sina djur och inte skulle ha tid att börja odla grönsaker också, säger Marianne Björn.I stället tror hon att de nya grönsaksodlarna kan bli stadsbor som flyttar ut på landet. Men för att det ska finnas några som vill satsa på grönsaker så måste det också gå att få ekonomi på verksamheten.- Som det är i dag så är grönsaker dyra i butiken med odlarna får nästan ingenting. Hela organisationen skulle behöva ses över. Sen gäller det ju också att butikerna och kommunernas inköpare visar att det finns en efterfrågan på lokalproducerade livsmedel.Bra marker
Marianne har själv åkt runt och pratat med alla kommuner i länet, förutom Boden. Men det har varit svårt att få dem att köpa närproducerade livsmedel i stället för att importera från södra Sverige eller utlandet.- Flera kommuner har valt att köpa ekologisk mjölk. Sen tycker de att de har gjort nog. När de har den attityden så förstår jag att många drar sig för att starta grönsaksodlingar. De vill ju inte åka runt på marknader för att sälja sina grönsaker.Eftersom det traditionellt inte odlats så mycket grönsaker i Norrbotten så tycker Marianne att butikerna och kommunerna måste visa att det finns en efterfrågan. Annars är det ingen som vågar starta. - Vi har ljuset här uppe, vi har bra jordar och det finns gott om naturlig gödsel. Ändå odlar vi inte grönsaker i den omfattningen vi skulle kunna. Det är synd, säger Marianne Björn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om