Som bekant är Luleås framtida skolstruktur en av de hetaste frågorna i Luleå. Den lilla skolan ställs mot den stora skolan.
På tisdagseftermiddagen hade skolledningen bjudit in lärare, rektorer och politiker till att komma och lyssna på utredaren J Henrik Bergström, Sveriges kommuner och landsting (SKL). Han har varit med och skrivit en rapport med namnet "Klarar den lilla skolan de stora kraven? Om skolavveckling eller skolutveckling."
– Vi har gjort det för att vi vill synliggöra svårigheterna i skolans utmaningar i en föränderlig värd, säger skolchefen Karina Pettersson Hedman.
Hon hade hoppats på en fullsatt salong, men endast 20-talet hade sökt sig till Lillan för att lyssna på J. Henrik Bergström.
Han påpekar att det inte handlar om någon partsinlaga med svar på frågan om en liten skola är bättre eller sämre än en stor skola.
– Det finns ingen optimal skolstorlek, den går inte att räkna fram. Det intressanta är vilka de lokala förutsättningarna är, säger J Henrik Bergström.
Han redogjorde för olika faktorer som påverkar den lilla skolan, både för och emot.
– Det går inte att slå fast om det är bättre med en stor skola för att få likvärdig utbildning, eller att lärarna är mer nöjda på en liten skola. Däremot kan en skola bli för liten för att var ekonomiskt gångbar, men då är det ett politiskt beslut att skjuta till mer resurser, påpekar han.
Samtidigt konstaterar han att det i dag inte byggs några små skolor i Sverige. Inte heller byggs det förskolor med endast en avdelning.
– Det som är viktigt är att skilja på det som jag redogör för, sakinnehållet och politiken. Politikens logik tar hänsyn till andra faktorer och det måste man ha respekt för, påpekar J. Henrik Bergström