Priset heter Hjärnbalken och bakom näringslivspriset står bland andra Luleå näringsliv AB samt en stor del av stadens företagare.
Priset delas ut i sex klasser och nu när nomineringarna är över har de sex olika juryerna valt ut tre finalister per klass, av dessa drivs och ägs endast ett av en kvinna (Gunvor Selberg, Nya läroverket).
Kristina Alatalo sitter i projektledningen. Hon medger att de mötts av grymtanden från olika håll om den svaga kvinnorepresentationen.
- Ja, det har framförts. Men det är fritt för alla att nominera och vi försöker uppmuntra folk att nominera kvinnor, säger hon och tillägger:
- Och detta speglar faktiskt bara hur det ser ut inom näringslivet.
Tittar man i backspegeln ser det lite bättre ut från 2005 och framåt, då priserna började delas ut. I många fall är det vanskligt att ange om ett företag drivs av män eller kvinnor, ofta är det både och. Men i de klara fallen vinner männen pristävlingen med 9-6.
Vid näringslivsgalan delas även andra priser ut, bland annat Luleå kommuns företagarstipendium som delats ut sedan 1986. Under de 25 åren har priset gått till män 19 gånger och till kvinnor fyra gånger. Ett år gick priset till ett par och ett år delades det inte ut.
En förkrossande mansdominans som dock avtagit lite på 2000-talet då fördelningen är 5-4 till männens fördel.
- Som sagt, det finns en övervikt av män inom näringslivet, säger Kristina Alatalo.