Få läkare ger sämre läkemedelskoll

Läkemedelsgenomgångar ska göras en gång per år för alla äldre. Men på orter med få läkare kan det bli problem. Det säger Mats Weström som är chefläkare för primärvården.

ÅRLIGA LÄKEMEDELSGENOMGÅNGAR. En gång om året ska det göras en genomgång av vilka läkemedel som äldre personer använder säger Mats Weström som är chefläkare inom primärvården.

ÅRLIGA LÄKEMEDELSGENOMGÅNGAR. En gång om året ska det göras en genomgång av vilka läkemedel som äldre personer använder säger Mats Weström som är chefläkare inom primärvården.

Foto: Mattias Forsberg

Luleå2010-12-23 06:00

Hur många läkemedel får en patient? Och vilka biverkningar har den medicincocktail som de får? Det här ska den årliga läkemedelsgenomgången svara på. Men i Norrbotten med brist på cirka 50 allmänläkare är det ibland svårt att upprätthålla de årliga kontrollerna.

Primärvården försöker lösa problemet genom att låta en läkare på varje vårdcentral ha ansvar för de här frågorna. I en del fall låter man en långtidsvikarie ha det ansvaret.

- Frågan om läkemedelsanvändning för äldre är något som vi prioriterar, säger Mats Weström.

Extra viktigt
Han säger att det är extra viktigt att ha kontroll på äldre människors medicinanvändning. Anledningen är att njurarna tappar sin funktion med stigande ålder. Det betyder att en person som är 80 år inte klarar samma medicindos som när han eller hon var 70 år.

Vid läkemedelsgenomgångar samtalar en läkare, en sjuksköterska och en apotekare om de mediciner som en person får. Apotekaren kan berätta om de biverkningar som kan uppstå när läkemedel kombineras.

Läkarbristen gör att det kan bli svårt att genomföra de årliga läkemedelsgenomgångarna, att sammanställa de mediciner som en äldre person använder.

Mats Weström säger att fem av länets kommuner skaffat ett speciellt dataprogram för att lösa detta problem.

Dataprogrammet ersätter en apotekare och kan larma om olika biverkningar som kan uppstå när vissa läkemedel kombineras.

Inte kontaktbar
Även om läkaren känner sin patient väl kan det uppstå situationer som inte går att förutse.

Mats Weström berättar om ett fall som han hade för flera år sedan. Det handlade om en kvinna som han haft som patient i många år. Nu var kvinnan så dålig att hon fick palliativ vård.

Kvinnan var dåsig och inte kontaktbar. Hon var i sådant skick att hon hade svårt att svälja de piller som hon behövde.

Mats Weström talade då med de anhöriga och föreslog att man skulle ta bort alla mediciner.

- Efter ett par dagar blev kvinnan så pigg att hon kunde spela piano. Hon dog lite drygt tre veckor senare men då var hon helt klar.

Weström säger att detta visar att läkare ska vara försiktig när det gäller att förskriva många olika läkemedel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om