"Fara om privatpersoner minskar sin konsumtion"

Oron på finansmarknaden kan medföra en nedgång i konjunkturen. Det spår universitetslektorn Olle Hage vid LTU.-- Den stora faran är om privatpersoner minskar sin konsumtion.

KORT KRIS. "Krisen blir troligen kort eftersom politikerna har så bra verktyg idag", säger nationalekonomen Olle Hage vid LTU.
Foto: Sara Moritz

KORT KRIS. "Krisen blir troligen kort eftersom politikerna har så bra verktyg idag", säger nationalekonomen Olle Hage vid LTU. Foto: Sara Moritz

Foto: Sara Moritz

Luleå2011-08-10 06:00

Nedgraderingen av USA:s kreditvärdighet har skapat oro på världens börser och finansiella marknadnader. Det är en följd av globaliseringen, att länders ekonomier påverkar och påverkas av varandra. Det visar inte minst det faktum att Stockholmsbörsen rasat drygt 20 procent sedan årsskiftet.

Kort nedgång?
Men nedgången i världsekonomin kan bli kort. Det tror nationalekonomen Olle Hage vid Luleå tekniska universitet.

- Förr kunde lågkonjunkturer pågå i tio år - nu har vi helt andra instrument som gör att politikerna kan agera på ett effektivare sätt.

Han tar den förra internationella ekonomiska krisen som exempel på det. Den inträffade 2008 och pågick i sex månader. Samtidigt talar han om faktorer som kan göra att världen hamnar i en mer långvarig kris. Den största oron har han för att alla larmrapporter får människor runt om i världen att minska sin konsumtion.

USA i fokus
I botten på krisen ligger nedvärderingen av USA:s kreditvärdighet, den var den som utlöste nedgången på världens börser.

- Obama ville minska samhällets kostnader med 4.000 miljarder dollar (28.000 miljarder kronor) och samtidigt höja skatterna. Men i i uppgörelsen med Republikanerna kom man överens om att bara spara 900 miljarder kronor och inte genomföra några skattehöjningar.

Det var efter denna överenskommelse som kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor sänkte USA:s kreditvärdighet. Olle Hage ser utvecklingen i USA som en fortsättning på den ekonomiska kris som drabbat flera länder i Europa, främst Grekland men också Italien, Spanien, Irland och Portugal.

Bristande medvetenhet
Samtidigt talar han om ett problem: bristande krismedvetenhet. I det sammanhanget talar Hage om de åtgärder som krävs för att komma till rätta med dessa länders dåliga ekonomier: sänkning av de offentliga utgifterna och höjning av skatten.

- Sänkningen av USA:s kreditvärdighet kommer att spä på krismedvetandet i USA och på sikt medföra att man höjer skatten.

Oavsett om det blir verklighet eller inte tror han att företag som LKAB, SSAB och skogsindustrin kommer att klara den ekonomiska krisen. Enda orosmolnet är om Kina och Indien kommer att påverkas av den ekoniska krisen eller inhemska problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om