Färdigkokt i Öjebyn faller inte alla på läppen

Kommunledningens beslut att låta Öjebyns produktionskök laga maten åt Luleåborna väcker protester från oppositionen, som tagits på sängen.

Snart färdiglagat. Storköket i Sunderbyn kommer att sluta leverera mat till Luleå kommun. Från 1 februari 2019 ska maten istället lagas i Öjebyns produktionskök, det finns en överenskommelse om detta mellan Luleå och Piteå.

Snart färdiglagat. Storköket i Sunderbyn kommer att sluta leverera mat till Luleå kommun. Från 1 februari 2019 ska maten istället lagas i Öjebyns produktionskök, det finns en överenskommelse om detta mellan Luleå och Piteå.

Foto: Boel Malmström

Luleå2017-08-28 18:24

Oppositionen är inte glad över att kommunledningen har kommit överens med Piteå kommun att maten till Luleås boenden och hemtjänst ska lagas av Öjebyns produktionskök från 2019. Majoriteten i kommunstyrelsens arbetsutskott sade ja till den föreslagna avsiktsförklaringen om samverkan. Anders Josefsson (M) yrkade på avslag, då han anser att kommunen borde gått ut med en upphandling.

– Vi vill att de ska fråga näringslivet om det finns någon som har möjlighet och intresse att leverera maten, säger Anders Josefsson (M).

– Vi tycker absolut inte att det ska läggas ut på upphandling, invänder Nina Berggård, (V).

Oppositionen är kritisk till bristen på information i själva processen, de har inte fått veta att måltidsutredningen har tagit en ny och oväntad vändning.

– Vi vill se produktion i mindre skala, säger Jan Nyberg (MP).

– Helst skulle vi vilja ha matlagning på varje boende, inflikar Anette Asplund (KD).

Centern och Liberalerna håller med Moderaterna angående kravet på upphandlingen.

– Vi tycker att man har tappat bort möjligheten för mindre producenter att lämna in anbud, säger Carola Lidén (C).

Kommunalrådet Niklas Nordström hävdar att samverkan med Piteå innebär en besparing för skattebetalarna.

– Det skulle ha kostat 66 miljoner kronor att bygga nytt och 20 miljoner kronor i utrustning om vi hade gjort det själva. Till det kommer personalkostnader. Nu slipper vi göra det, säger Niklas Nordström (S).

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade också att komplettera reglerna i pensionsbestämmelserna för förtroendevalda, så att politiker som tillträtt sina uppdrag före valet 2014 ska kunna räkna ihop tid i olika uppdrag för att få ut hel ålderspension. Beslutet gäller för alla berörda, inte enbart kommunalrådet Yvonne Stålnacke. Slutligt beslut tas av kommunfullmäktige.

Länsstyrelsen håller på att revidera vilka områden i Luleå kommun som ska omfattas av riksintresse för kulturmiljön. Nytt är att Notvikens verkstäder och bangård föreslås omfattas av riksintresse. En rivning av bangården skulle innebära påtaglig skada på riksintresset, enligt länsstyrelsens skrivning som kommunen vill få ändrad och mildrad. En strikt skrivning skulle kunna begränsa kommunens möjligheter att exploatera området.

– Det är jätteattraktiv mark, både för handel, arbetsplatser och bostäder, säger Niklas Nordström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om