På Sandön går en drygt åtta kilometer lång grusväg, från Tjuvholmssundet till Klubbviken. Fram till korsningen där man svänger mot Junkön är det en enskild väg som kommunen ansvarar för drift och underhåll av. Övriga vägar, bland annat sista biten mot Klubbviken, är en privat väg.
Sommartid används vägarna på Sandön bara av bofasta och de stugägare som har tillstånd att köra på ön. På vintern är det isväg ut till ön och då ökar också trafiken.
– Där vi har isvägar ut så far vägarna lite illa under förfallstiden. När det finns möjlighet och ekonomi försöker vi fixa till det. För några år sedan var det vägen på Hindersön som förbättrades och i år var det Sandön som fick ta del av lite grus, berättar Patrik Ruumensaari, produktionsledare vid stadsbyggnadsförvaltningen.
I drygt två veckors tid har kommunen jobbat med att köra över grus till Sandön. Han förklarar att det bara handlar om rent underhåll, på samma sätt som för andra enskilda vägar.
– Vi lägger bara på mer grus för att få ett bättre slitlager, förklarar han.
På Sandön räckte pengarna ungefär fyra kilometer, förbi Sandögårdarna och nästan ända fram till där man svänger av mot Junkön. Totalt cirka 250 lass grus har körts över till en kostnad av cirka 500 000 kronor.
– Vi hade kunna dra ut det på en lite längre sträcka, men vi vill göra det bra så att man får någon effekt av det, säger Patrik Ruumensaari.
Att få ut arbetsfordon och lastbilar med grus till en ö som saknar bro är ett projekt i sig och innebär givetvis ökade kostnader. Till Hindersön körde man över gruset på en stor pråm. För att få över fordon och grus till Sandön har man använt sig av en liten färja. Tidigare år har man tagit hjälp av militären som byggt en tillfällig bro över sundet, men det går inte längre av konkurrensskäl.
– Det här är ett pilotprojekt där vi kört bil för bil, säger Patrik Ruumensaari.
På tisdagen kördes de sista gruslassen över sundet och han är nöjd med resultatet.
– Sedan får vi se vad som händer till våren då det börjar tina. Hur vägen håller efter en vinter och om vi använt rätt metod. Men vägen i sig är bra i botten, det är slitaget som är problemet, förklarar Patrik Ruumensaari.
För ett antal år sedan fanns det planer på att bygga en bro över till Sandön. Olika alternativ har diskuterats, både en bilbro och en gång- och cykelbro.
– Vi är givetvis glada för att de rustar upp vägen, men vi tycker att det skulle byggas en bro över till Sandön, säger Mats Karlsson, ordförande i Luleå skärgårdsförening.